HS Produkt osvojio Zlatnu bilancu za najuspješnije poduzeće u 2018. godini

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/Zlatna_bilanca naslovna.JPG
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat prisustvovao je danas na svečanoj dodjeli nagrade Zlatna bilanca, koju već 11. put dodjeljuje Financijska agencija (FINA). Nagrada se uručuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinim djelatnostima prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.
 
Tijekom svečanosti dodijeljeno je ukupno 12 nagrada, od čega 11 Zlatnih bilanci najuspješnijim poduzećima u pojedinim djelatnostima, te Zlatna bilanca sveukupnom pobjedniku koji, uz ispunjavanje ostalih kriterija, ima i najvišu ocjenu financijskog rejtinga u 2018. godini.
 
Nagradu ovogodišnjeg ukupnog pobjednika odnijela je tvrtka HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca koja se bavi proizvodnjom vatrenog oružja. „Ovo je još jedno veliko priznanje za nas i naše radnike. Do sada smo prodali više od 5 milijuna pištolja na tržišta diljem svijeta, a tu ne mislimo stati. Lani smo prvi na svijetu digitalizirali pištolj, a osim pištolja i pušaka u budućnosti se namjeravamo okrenuti proizvodnji čipova i softvera za te proizvode“, istaknuo je tom prilikom direktor tvrtke Željko Pavlin.
 
Kolika je bila konkurencija dovoljno govori podatak kako je u izbor za Zlatnu bilancu za 2018. godinu, od 131.117 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava, ušlo ukupno 3.930 poduzetnika. Od toga 208 mikro, 2.527 malih, 978 srednjih i 217 velikih poduzetnika, prema kriteriju veličine iz Zakona o računovodstvu, koji su ostvarili odlične poslovne rezultate te zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina.
 
Poduzetnici u 2018. godini ostvarili sjajne financijske rezultate
 
Čestitajući svim dobitnicima nagrada, ali i svim onim uspješnim poduzećima koja su ušla u izbor, ministar Horvat istaknuo je kako se misija i cilj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta svodi na četiri riječi – investicije, inovacije, industriju i izvoz. „Ono što me posebno veseli, jest da upravo u ova četiri segmenta bilježimo rast i upravo na tome temeljimo naš optimizam kako je u Hrvatskoj moguće postići rast gospodarstva od 5 posto. To nam pokazuju i rezultati poslovanja za 2018. godinu, a potvrđuje i većina relevantnih statističkih pokazatelja“, naglasio je ministar te dodao kako je statistiku danas potrebno pretvoriti u analitiku. „Danas, u ovom digitalnom i dinamičnom okruženju kakvom živimo, trebaju nam podaci u realnom vremenu, kako bismo neke odluke mogli lakše donositi i određivati smjer budućega razvoja. No, ono što je najvažnije, utire se put i poduzetnici polako prihvaćaju činjenice da se događaju dobre stvari. Sve ove brojke sada su iza nas i mi se okrećemo prema svemu onome što nas još čeka kako bi taj rast bio još veći i brži nego što je sad“, zaključio je ministar.
 
Da su pokazatelji poslovanja za 2018. godinu i više nego dobri, potvrdio je i predsjednik Uprave FINA-e Dražen Čović. „Usporedbom rezultata poslovanja poduzetnika, koje su iskazali u godišnjim financijskim izvještajima za 2018. godinu, može se zaključiti da su poduzetnici ostvarili doista sjajne financijske rezultate. Tako je zabilježen rast prihoda od 8,6 posto, ostvarena je neto dobit od 28 milijardi kuna, porastao je broj zaposlenih, kao i prosječne mjesečne neto plaće, a također rastu izvoz i dobit. Sve nam to daje pravo na optimizam“, rekao je Čović.
 
Uz tvrtku HS PRODUKT, koja je osim nagrade ukupnog pobjednika odnijela nagradu i u djelatnosti prerađivačke industrije, nagrade su uručene i tvrtkama BOVIS d.o.o. Viškovci, RADLOVAC d.d. Orahovica, HEP PROIZVODNJA d.o.o. Zagreb, SPECTRA - MEDIA d.o.o. Zagreb, PODUZEĆE ZA CESTE SPLIT d.o.o. Dugopolje, NEW YORKER CROATIA d.o.o. Zagreb, ZRAČNA LUKA ZADAR d.o.o. Zemunik Donji, GLOBALNA HRANA d.o.o. Zagreb, HEWLETT-PACKARD d.o.o. Zagreb i BOOKING.COM d.o.o. Zagreb
 
 
 

Stranica