Istaknute teme

Life
Program LIFE instrument je Europske unije namijenjen financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime. Cilj LIFE programa je doprinijeti implementaciji, ažuriranju i razvoju EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime.
Eko-oznake
Putem specijalizirane Facebook stranice komuniciraju se novosti o dodjeli znaka zaštite okoliša EU Ecolabel proizvodima i uslugama u Hrvatskoj, o razvoju europskih mjerila i druge informacije važne za potrošače i proizvođače koji žele smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš.
Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije
Republika Hrvatska od 1. siječnja ove godine po prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije, institucijom koja predstavlja sve vlade država članica te je uz Europski parlament glavni donositelj odluka u EU-u.
Europski zeleni plan
Europska komisija predstavila je europski zeleni plan - strategiju za postizanje održivosti gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim područjima politike i osiguravanjem pravedne i uključive tranzicije.
Registar onečišćavanja okoliša
Sustav Registra onečišćavanja okoliša (ROO) čine baza podataka ROO, Hrvatski nacionalni portal ROO (2014) i Preglednika ROO.
Ekolina
Kako bi se doprinijelo rješavanju problema divljih odlagališta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iniciralo je izradu programske platforme za uklanjanje nepropisno odloženog otpada u prirodu. 
Prilagodba klimatskim promjenama
Portal o Prilagodbi klimatskim promjenama sadrži relevantne informacije o klimatskim promjenama, utjecajima i rizicima.
Parkovi Hrvatske

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode nalazi se na zajedničkom web portalu Parkovi Hrvatske. Portal je nastavak aktivnosti povećanja prepoznatljivosti naših parkova, koje su započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda 'Parkovi Hrvatske'.

Za ljepšu našu
Za ljepšu našu je edukativno-informativna kampanja koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike. Cilj kampanje je povećati svjesnosti o značaju održivog gospodarenja otpadom te potaknuti sve građane da s otpadom postupaju ispravno i odgovorno.
OPKK
Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. temeljni je programski dokument kojim se provodi kohezijska politika Europske unije i doprinosi cilju Ulaganje za rast i radna mjesta kroz poticanje ulaganja u infrastrukturne investicije i pružanje potpore razvoju poduzetništva i istraživačkih djelatnosti.
Europski tjedan mobilnosti
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.
Ocjena kakvoće mora za kupanje

Rezultati praćenja propisanih parametara, pojedinačne, godišnje i konačne ocjene kakvoće mora za kupanje po sezonama kupanja određene prema kriterijima definiranim nacionalnom Uredbom i EU direktivom.

Bioportal

Bioportal je web portal informacijskog sustava zaštite prirode koji sadrži i GIS preglednik te osigurava javni pristup informacijama i transparentno dijeljenje podataka, potiče znanstveno- stručna istraživanja te pridonosi edukaciji šire javnosti o prirodnom bogatstvu Hrvatske i važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Državna mreža za trajno praćenje kakvoće zraka u Hrvatskoj
Portal "Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj" sadrži izmjerene koncentracije onečišćujućih tvari u zraku iz državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka iz lokalnih mreža.
Portal sprječavanja nastanka otpada
Portal sprječavanja nastanka otpada je on-line lokacija na kojoj se mogu komunicirati ključne informacije o mogućnostima, načinima, mjerama, aktivnostima i rezultatima sprječavanja nastanka otpada.
Izdavanje dozvola i ovlaštenja
Aplikacija za uspostavu e-poslovanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
Zelena javna nabava
Zelena javna nabava (ZeJN) predstavlja dobrovoljni instrument zaštite okoliša kojim se potiče zaštita okoliša i održiva potrošnja i proizvodnja.