Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Slika /slike/HR_PRESS/Primarni i sekundarni logotip sa kodom.jpg

Republika Hrvatska od 1. siječnja ove godine po prvi puta predsjeda Vijećem Europske unije, institucijom koja predstavlja sve vlade država članica te je uz Europski parlament glavni donositelj odluka u EU-u.

Vijeće EU-a sastaje se u deset različitih „sastava“, ovisno o temi o kojoj se raspravlja.

Hrvatsko šestomjesečno Predsjedništvo nastavlja se na finsko, a prethodi njemačkom predsjedanju.

U narednih šest mjeseci glavna uloga hrvatskog predsjedanja bit će planiranje i predsjedanje sastancima Vijeća i sastancima njegovih pripremnih tijela te predstavljanje Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU-a. Većina događanja odvijat će se pritom u Bruxellesu, a nekolicina ministarskih skupova te sastanaka na stručnoj razini održat će se u Hrvatskoj, i to većinom u Zagrebu.

Osim rasprava i priprema važnih odluka vezanih uz teme poput gospodarskog rasta, zapošljavanja, jačanja unutarnje i vanjske sigurnosti, energetske i prometne povezanosti i proširenja Europske unije, Predsjedništvo će obuhvatiti i brojne druge aktivnosti i sadržaje, a u kojima će uz državna tijela sudjelovati i znanstvene i kulturne institucije, predstavnici civilnog društva te brojni drugi.

Za vrijeme Predsjedanja Hrvatsku će službeno posjetiti brojni visoki dužnosnici, stručnjaci i novinari, a koji će prilikom boravka i putovanja imati priliku upoznati hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu te će sudjelovanjem na kulturnim i ostalim popratnim događanjima tako bolje upoznati najmlađu članicu EU-a. Hrvatska će, s druge strane, Predsjedanjem Vijećem EU-a dobiti priliku afirmirati se na europskoj i međunarodnoj političkoj sceni, ojačati administrativne, logističke i ljudske kapacitete te stečeno iskustvo primijeniti i u budućnosti.

EU 2020 HR