Započeli radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodoopskrbnih cjevovoda i pripadnih objekata na vodoopskrbnom području Sveti Ivan Zelina

Nakon Ivanić-Grada i Dugog Sela, u sklopu projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok, rekonstrukcija postojećeg i gradnja novog cjevovoda počela je i na području Vodoopskrbnog sustava Sveti Ivan Zelina. Prigodnom svečanošću, početak radova obilježen je danas u naselju Breg Mokrički.

Simboličnim rezanjem vrpce, početak radova označila je pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

„Svim stanovnicima želimo priuštiti zdravstveno ispravnu vodu, ali i adekvatan sustav odvodnje. Zbog ovoga projekta ujedinile su se sve jedinice lokalne samouprave u istočnome dijelu Zagrebačke županije i upravo zahvaljujući sinergiji Županije, gradova i općina danas imamo ovaj projekt“, rekla je pomoćnica ministra.

„Ovaj će projekt omogućiti spajanje preko 98 posto stanovništva Svetoga Ivana Zeline i općine Bedenica na vodoopskrbnu mrežu. Radovi bi trebali završiti kroz 3,5 godine“, rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, nositelja projekta.

Svečanosti je prisustvovao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekavši da na području Zagrebačke županije trenutna ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu iznose oko 3 milijarde kuna, od čega 1,75 milijardi kuna otpada na europska sredstva.

U sklopu projekta na području Vodoopskrbnog sustava Sveti Ivan Zelina rekonstruirat će se 5,4 kilometra postojeće mreže i sagraditi novih 61,4 kilometra magistralnih cjevovoda. Sagradit će se i sedam precrpnih, odnosno hidrostanica. Gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Hrvoje Košćec rekao je da je ovo dosad najveći projekt na području Zeline financiran europskim sredstvima.

„Ljudi se danas svakako snalaze, imaju cisterne, sakupljaju kišnicu, vodu im dovoze vatrogasci... Ovaj projekt je prilika da svaki stanovnik našega grada dobije priključak pitke vode“, rekao je Košćec.

Projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok ukupne vrijednosti 883,8 milijuna kuna, od velikog je značaja i za općinu Bedenica.

„Završetkom ovoga projekta općina Bedenica će imati stopostotnu opskrbljenost vodoopskrbnim sustavom. U ovome trenutku vodoopskrbnom mrežom je pokriveno 80 posto općine“, izjavio je načelnik Bedenice Slavko Cvrlja.Stranica