12 milijuna kuna za energetski učinkovita vozila

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5addd7ccd9801.jpg

Od srijede 25. travnja 2018. godine, nakon nekoliko godina pauze, kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Prema riječima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a oko 13 milijuna kuna poticaja uskoro će biti dostupno i za tvrtke.

"Sufinanciranjem električnih vozila želimo potaknuti kupce da ozbiljnije razmišljaju o nabavi automobila koji manje zagađuju okoliš. Svjetska automobilska industrija ide u tom smjeru te će ukupnih 25 milijuna kuna poticaja koje smo osigurali građanima, ali i tvrtkama, sigurno biti dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti", rekao je ministar Ćorić.

Sufinancirat će se do 40 % cijene vozila. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, za električne bicikle bit će dostupno do 5 tisuća kuna poticaja, a za električne automobile do 80 tisuća kuna odnosno za plug-in hibride automobile do 40 tisuća kuna, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km.

Kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš, procedura subvencioniranja je jednostavna, oni koji žele sudjelovati u natječaju Fondu trebaju elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede 25. travnja 2018. godine od 10,00 sati moći preuzeti na mrežnoj stanici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva.

Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Dodajmo kako je danas Hrvatska elektroprivreda u trajni rad pustila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Gospiću, a koja je smještena u Kaniškoj ulici. Na punionici u Gospiću moguće je istodobno punjenje dvaju vozila.

„U sklopu projekta eMobilnost planiramo izgraditi infrastrukturu za punjenje električnih vozila, kako u hrvatskim gradovima, tako i duž najvažnijih prometnica u zemlji, koristeći najsuvremeniju tehnologiju i financiranje  uz pomoć fondova Europske unije“, izjavio je tom prigodom Tomislav Šambić, član Uprave HEP-a.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon pedesetak javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima.

Svi ovi projekti imaju za cilj doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, prateći Direktivu 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.

 



Priopćenja za javnost | Energetika