15 godina Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/Pravna zaštita u javnoj nabavi 1.jpg

 

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman sudjelovala je danas na Međunarodnoj konferenciji: Pravna zaštita u javnoj nabavi koju je povodom 15 godina rada organizirala Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave.

U sklopu proslave dugogodišnjeg rada Komisija je organizirala dva različita ali međusobno povezana događaja. Jedno događanje je sastanak Mreže prvostupanjskih revizijskih tijela u javnoj nabavi, pod vodstvom Europske komisije, a  u kojoj je Komisija aktivna od njenog osnutka, održano jučer.

Drugo događanje, upravo danas otvorena Međunarodna konferencija: Pravna zaštita u javnoj nabavi, na kojoj su uz domaćine, državnu tajnicu, ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac sudjelovali i brojni stručnjaci na području javne nabave kako iz Hrvatske tako i iz Europske unije.

U svom pozdravnom govoru državna tajnica Mikuš Žigman naglasila je kako javna nabava ima velik gospodarski potencijal te u velikoj mjeri utječe na gospodarski rast. Istaknula je kako se kroz javnu nabavu na godišnjoj razini potroši oko 13% BDP-a odnosno oko 45 milijuna kuna.

„Upravo stoga iznimno je važno poznavati pravni okvir, načela nabave i pravilno primijeniti postupke. Najveći teret je svakako ne onima koji izravno sudjeluju u postupcima javne nabave, a sa aspekta gospodarstva važno je jače uključivanje malih i srednjih poduzeća u postupke nabave kako bi se osigurala veća konkurentnost na tržištu nabave“ rekla je državna tajnica Mikuš Žigman.

Također, čestitala je na radu Državnoj komisiji te naglasila kako je ona primjer otvorenog i pristupačnog tijela javne uprave.   

Ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac govoreći o javnoj nabavi i EU fondovima istaknula je „Kada je riječ o fondovima Europske unije, najčešće nepravilnosti u provedbi projekata nastaju upravo zbog pogrešne primjene pravila o javnoj nabavi, kao što su diskriminirajući kriteriji za odabir ponuda ili zbog izostanak transparentnosti tijekom ocjene ponuda, ili pak nepoštivanje rokova ili nepotpune dokumentacije za nadmetanje. Pogrešno provedeni postupci nabave mogu utjecati na dinamiku i uspješnost projekta te dovesti do ozbiljnih posljedica u financijskom smislu, ali i propuštanja prilika i mogućnosti koje su nam kroz sredstva iz EU fondova dostupne.“

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a naglasio je da je javna nabava vrlo važna među poslodavcima te da je na razini EU-a javna nabava ima vrijednost nekoliko puta veću od prihoda države Hrvatske. Elzbieta Bienkowska, povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo, koja se skupu obratila putem video linka, istaknula je kako je javna nabava prilika za poduzetnike i da se radi o iznosu od tri milijarde eura godišnje te da sve članice EU imaju jedinstven cilj, a to je uvjerljiva efikasnost sustava te pravedna, efikasna i dostupna pravna zaštita.

Konferencija je nastavljena panel raspravom „15 godina Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; iskustva i izazovi“ na kojoj sudjeluju mnogi stručnjaci iz područja javne nabave te mnogim stručnim i zanimljivim predavanjima o ovoj temi.



Stranica