30 milijuna kuna za jačanje kapaciteta HGSS-a

  • Slika /slike/Vijesti/190729 HGSS 1.jpeg
  • Slika
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc, Zoran Đuroković te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić potpisali su u ponedjeljak 29. srpnja 2019. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „ Jačanje kapaciteta HGSS-a – Sigurna.hr“.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 30 milijuna kuna koji će se provoditi sljedeće tri godine, a koji ima za cilj podići razinu spremnosti HGSS-a, posebno stručnih timova koji su specijalizirani za spašavanje u slučajevima potresa i poplava.

„Smatram kako je financiranje ovoga projekta od iznimne važnosti pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da je djelovanje HGSS-a na ponos Republike Hrvatske. Svaka kuna uložena u njihovu opremu i obuku je dobro uložen novac“ rekao je ministar Ćorić.

Kako bi tražena razina spremnosti bila dugoročno održiva, kroz provedbu projekta će se osigurati adekvatna i dovoljno opremljena infrastrukture za trening i obuku. Opremit će se tri objekta - poligoni za spašavanje iz dubine i visine i obuku potražnih timova u Vukovaru i Delnicama te poligon za obuku za spašavanje na poplavama i brzim vodama u kanalu hidroelektrane Dubrava.

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković istaknuo je kako djelatnici Hrvatskih voda blisko surađuju sa HGSS-om u slučaju poplava te dodao kako je „jačanje sigurnosnih mehanizama, obuke i opreme važno za zaštitu ljudi i imovine. Nama je lakše raditi kada znamo da imamo kvalitetnu potporu u vidu HGSS-a “ naglasio je.

Nabavom opreme za ukupno 382 spašavatelja te održavanjem 16 različitih obuka za ukupno 61 spašavatelja kao i osiguranjem zajedničke opreme i vozila po stanicama, po dovršetku projekta očekuje se bolja spremnost 52 tima za spašavanje koja djeluju u okviru 22 stanice i 3 komisije HGSS-a.
HGSS trenutačno raspolaže s 13 potražnih timova za spašavanje iz ruševina (čovjek + pas), a uz kompletnu zaštitnu i tehničku opremu za postojeće timove, kroz projekt će se obučiti i 6 novih potražnih timova. Za 165 spašavatelja i 6 ronioca nabavit će se oprema za divlje vode i poplave a projektom će se opremiti i 144 tragača za potrage na suhom. Preostala oprema uključuje 16 dronova, medicinsku opremu, 16 terenskih vozila, 6 kombija, 7 lakih čamaca, 13 quadova te 6 spašavateljskih jet-ski vozila.

„Danas je važan dan za HGSS pogotovo ako uzmete u obzir da ovo sredstva višestruko nadmašuju naš proračun. Sve aktivnosti koje su dio ovoga projekta HGSS već radi, ali ovim sredstvima ćemo sigurno biti učinkovitiji i brži“ rekao je pročelnik HGSS-a Granić i dodao kako će se s aktivnostima unutar projekta započeti već s prvim danom mjeseca kolovoza.

Podizanjem razine spremnosti direktno se doprinosi podizanju sveukupne sposobnosti reakcije u kriznim situacijama, a time i povećanju kapaciteta nacionalnog sustava sigurnosti. Stoga će uz navedene aktivnosti HGSS kroz projekt Sigurna.HR dodatno informirati širu javnost o svom djelovanju, posebice o važnosti preventivnog djelovanja i adekvatne reakcije u slučajevima katastrofa uzrokovanih potresima i poplavama.

Projekt Sigurna.HR bit će sufinanciran sa čak 85 posto sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 

Stranica