Dan planeta Zemlje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e7168cdbd94.jpg

'Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Zelenija budućnost ovisi samo o nama, odluke koje donosimo danas odrazit će se na naš život sutra, a nemojmo zaboraviti da su prirodna bogatstva naš najvrjedniji resurs koji smo obavezni čuvati i za buduće naraštaje.'– istaknuo je ministar Zmajlović povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Ovogodišnja tema obilježavanja su Zeleni gradovi. 'Danas skoro polovica svjetske populacije živi u gradovima i neophodno je razvijati stil života koji će imati najmanje negativnih utjecaja na okolinu u kojoj živimo i na očuvanje planeta.' – izjavio je ministar.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je 'nacionalnim skupom o okolišu'. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine kada je u manifestacijama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru 1992. godine. Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja i 'Međunarodnim danom majke Zemlje'.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Ovogodišnje međunarodno obilježavanje Dana planeta Zemlje se odvija pod sloganom 'Zeleni gradovi' i usmjereno je na izazove zaštite okoliša nastalih uslijed razvoja industrije, povećane potrebe za energijom i utjecaja na globalno zagrijavanje i klimatske promjene. Veliki uzročnik onečišćenja zraka je cestovni gradski promet koji je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja u gradovima. Promet u ukupnoj energetskoj potrošnji ima udjel od 30%, a u emisijama stakleničkih plinova u EU od oko 25%, od čega 70% generira cestovni promet. Kako jednu od mjera za poboljšanja kvalitete zraka, Ministarstvo okoliša, pokrenulo je projekt poticanja nabave vozila sa smanjenom emisijom CO2. Na taj način želi se direktno utjecati na smanjenje emisija štetnih plinova u prometu a time i pridonijeti globalnoj ideji 'zelenih gradova'.

Više o Danu planeta Zemlje i njegovom obilježavanju ove godine možete saznati na Internet stranici http://www.earthday.org/greencities/earth-day-2014/



Stranica