Delegacija Crne Gore u stručnom posjetu Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/Crna Gora - delegacija posjet klima.jpg

U okviru Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, u Republici Hrvatskoj je, od 19. do 21. studenoga 2018. godine, boravila delegacija Crne Gore predvođena predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma - Direktorata za klimatske promjene, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Ekološke inspekcije, Centra za stručno obrazovanje te tvrtke za prikupljanje i skladištenje otpadne opreme i rashladnih tvari.  

Republika Hrvatska i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odabrani su kao dobar primjer provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač te EU propisa iz ovog područja.

U okviru stručnog posjeta, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike održali su prezentacije o gospodarenju otpadom u Republici Hrvatskoj, bazama podataka koje vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, postupanju Inspekcije zaštite okoliša te provedbi relevantnih hrvatskih i EU propisa.

Pomoćnik ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i od svjetlosnog onečišćenja Igor Čižmek, u uvodnom je govoru zahvalio na odabiru Republike Hrvatske za stručni posjet i razmjenu iskustava.

„Očekuje se da će ovaj studijski posjet i razmjena iskustava značajno doprinijeti ispunjavanju obveza Crne Gore prema Montrealskom protokolu i EU propisima iz područja zaštite ozonskog omotača te im biti od pomoći na njihovom putu prema članstvu u Uniji“ rekao je.

U okviru stručnog posjeta, predstavnici Crne Gore posjetili su i Hrvatska udruga za rashladnu, klima tehniku i dizalice topline koja je centar za izobrazbu servisera te tvrtke koje prikupljaju rashladne uređaje i rashladne radne tvari, kao i tvrtke koje proizvode rashladne uređaje s alternativnim tvarima koje ne oštećuju ozonski sloj i ne utječu na promjenu klime.



Informacija | Klima