Do bespovratnih državnih poticaja za obnovu kuća po jednostavnoj i brzoj proceduri

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/555b0177a1a95.JPG

'Kako bismo omogućili svim građanima da se prijave na javni poziv i provedu energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća, pojednostavili smo i ubrzali proceduru. Građani koji žele obnoviti svoj dom mogu se direktno javiti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sa 40 do 80% bespovratnih državnih poticaja mogu obnoviti fasadu, zamijeniti stolariju ili, primjerice, postaviti solare. Tim mjerama povećava se ugodnost boravka i smanjuju troškovi režija, a istovremeno se čuva okoliš i potiče gospodarstvo' - rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza sinoć na tribini za građane u Čakovcu.

Na tribini su građanima predstavljeni projekti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša za čije je sufinanciranje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2015. godini osigurao 600 milijuna kuna.

Najveći interes građani su iskazali za energetsku obnovu obiteljskih kuća te je stoga ove godine osigurano sredstava za realizaciju 10.000 projekata. Promijenjena je i procedura za ostvarenje bespovratnih državnih poticaja - prijave se šalju direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime se svim građanima Hrvatske omogućuje da se prijave i ostvare poticaje na jednak i transparentan način.

Građani na svojim kućama mogu obnoviti pročelja, zamijeniti stolariju te ugraditi kondenzacijske plinske kotlove ili solarne panele. Može se provesti samo jedna mjera, ili se kombinirati više njih. Primjerice, može se zatražiti obnova fasade i stolarije te ugradnja solara.

Za prijavu je potrebno kontaktirati ovlaštenog certifikatora za energetski pregled kuće te potom zatražiti ponudu izvođača radova, nakon čega se dokumentacija dostavlja Fondu koji će u roku od 45 dana donijeti odluku o odabiru korisnika.

Važno je istaknuti da i trošak certificiranja snosi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uz energetsku obnovu obiteljskih kuća, građanima Čakovca predstavljen je i način ostvarenja bespovratnih državnih poticaja za obnovu višestambenih zgrada, kao i najnoviji program poticaja za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja energetskog razreda A+++ za koji će uskoro biti raspisan javni poziv. Planira se sufinanciranje 10.000 kućanskih uređaja sa po 800 kuna po uređaju. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka i zamrzivača.

Osim za građane, sufinanciraju se i projekti energetske učinkovitosti za jedinice lokalne samouprave, javni i privatni sektor. Projekti energetske učinkovitosti, posebno u zgradarstvu i prometu, iznimno su važni jer donose višestruke koristi. Njima se smanjuju emisije stakleničkih plinova te se time doprinosi sprječavanju i ublažavanju klimatskih promjena. Istovremeno, štedi se energija što znači manje troškove za sve koji ih provedu, a, također, potiče se gospodarski rast i razvoj jer su na njihovoj realizaciji angažirane domaće tvrtke i obrtnici.



Stranica