Dodijeljen prvi znak EU Ecolabel za usluge turističkog smještaja u Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti/190715 valamar.jpeg
  • Slika
  • Slika
Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić danas je Valamarovim kampovima (njih šest) svečano uručio oznaku EU Ecolabel. Ova oznaka, koja se dodjeljuje na razini Europske unije već 27 godina, promiče ekološku izvrsnost, odnosno pomaže pri identifikaciji proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. U tom smislu, EU Ecolabel je važan instrument za poticanje kružnog gospodarstva i niskougljičnog razvoja te zelene javne nabave.

„Eko-oznaka EU Ecolabel putnicima i gostima pruža jasnu poruku da usluga smještaja koju koriste poštuje prirodni okoliš te je učinkovita u odnosu na energiju koju koristi. Uvjeren sam kako dodjeljivanjem znaka EU Ecolabel za ovih šest kampova direktno postajemo konkurentniji na velikom i značajnom europskom tržištu koje prepoznaje zelene proizvode i usluge” rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.
 
Da bi se dodijelio znak za okoliš EU-a, turistički smještaj mora biti sukladan 22 obveznim mjerilima iz područja općeg upravljanja, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, racionalne potrošnje vode, smanjivanja i upravljanja otpadom i otpadnim vodama te ostalim obveznim mjerilima te biti sukladan odgovarajućem broju od preostalih 45 mjerila radi stjecanja dovoljnog broja bodova. Cilj mjerila jest promicanje uporabe obnovljivih izvora energije radi štednje energije i vode, smanjenja količine otpada i poboljšanja lokalnog okoliša.
 
„Prestižna oznaka EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu da naši proizvodi i usluge zadovoljavaju najzahtjevnije standarde zaštite okoliša, a s druge strane motivira naše goste i partnere da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji su zeleniji i odgovorniji prema okolišu“, istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.
 
Ministarstvo zašite okoliša i energetike je nacionalno koordinacijsko tijelo za EU Ecolabel znak. Prvi znak u Hrvatskoj dodijeljen je 2016. godine. Do sada je dodijeljeno 6 licenci za EU Ecolabel. Konkretno, 5 licenci za ukupno 17 proizvoda te 1 licenca za usluge 6 kampova. U postupku je dodjela znaka za još tri proizvoda. Na razini Europske unije dostupno je 73.000 proizvoda i usluga sa znakom EU Ecolabel. Najviše takvih proizvoda i usluga je u Španjolskoj i Italiji
 

Stranica