Državni tajnik Antonić, uz lidere hrvatske IT industrije, sudjelovao na panelu o jedinstvenim prilikama Hrvatske u području umjetne inteligencije

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/CroAI naslovna.jpg

Udruga CroAI okupila je u četvrtak, 20. veljače 2020. godine u Zagrebu vodeće tvrtke na području umjetne inteligencije. Povod okupljanja bila je panel diskusija na temu jedinstvenih prilika Republike Hrvatske u području umjetne inteligencije. Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u panel raspravi sudjelovao je državni tajnik Mario Antonić, a svoje stavove  razmijenili su  i Damir Sabol, osnivač Microblinka i Photomatha, Izabel Jelinić, suosnivač i CTO Infobipa, Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge. Na panel diskusiji obrađene su tri ključne teme vezane uz izgradnju suradnje države i poduzetnika; uvjetima za startupove i poziciju Republike Hrvatske u području umjetne inteligencije.

 

Damir Sabol naglasio je potrebu za ujednačavanjem zakonskih okvira za startup tvrtke s ostalim razvijenim državama, dok je Izabel Jelenić istaknuo važnost izrade nacionalne AI strategije kao rezultata dijaloga javnog i privatnog sektora. Mislav Malenica predstavio je viziju CroAI udruge sukladno kojoj je Hrvatska jedno od vodećih odredišta za istraživanje i razvoj rješenja temeljnih na umjetnoj inteligenciji.
 

Svojim izlaganjem tijekom panela, državni tajnik Mario Antonić naglasio je kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, svjesno potencijala umjetne inteligencije, otvoreno za dijalog i umrežavanje znanosti, tehnologije i gospodarstva s kraljnjim ciljem stvaranja konkurentnog i inovativnog okruženja. Dodao je kako su vrata Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta otvorena za dijalog o konkretnim prijedlozima za unapređenje razvoja umjetne inteligencije  u Republici Hrvatskoj. “Država je prepoznala važnost umjetne inteligencije u skoroj budućnosti te podržava misiju CroAI udruge da bude dobar partner političarima i predloži nam konkretne stvari koje treba primjeniti kako bi svi zajedno kreirali dobar okvir za napredak”, izjavio je državni tajnik.

 

CroAI je udruga koja među svojim redovnim članovima broji vodeće hrvatske kompanije čija je osnovna djelatnost umjetna inteligencija ili se njihovi proizvodi/usluge značajno oslanjaju na neku od tehnologija iz širokog područja umjetne inteligencije. Udruga okuplja i podržavajuće članove, a to su tvrtke ili pojedici koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije.



Stranica