Državni tajnik Mario Antonić na Forumu o umjetnoj inteligenciji u Finskoj

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/galerija/DT Antonić Finska.jpg

 

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, sudjelovao je na Forumu o umjetnoj inteligenciji u Finskoj, koji je održan 08. – 09. listopada 2018. godine, u organizaciji Ministarstva gospodarstva i zapošljavanja Finske te Europske Komisije.

Na marginama samog Foruma, a na inicijativu hrvatske strane, održan je trilateralni sastanak na razini državnih tajnika Rumunjske, Finske i Hrvatske, zaduženih za gospodarstvo, na kojem su razmijenjena mišljenja o razvoju i primjeni umjetne inteligencije u gospodarstvu. Tri su strane dodatno razgovarale o sadržajnim i organizacijskim pripremama i obvezama u kontekstu nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU (Rumunjska – Finska – Hrvatska, siječanj 2019. - lipanj 2020.).

Državni tajnik Antonić naglasio je kako je umjetna inteligencija iznimno horizontalno područje te kako uspješnom razvoju i primjeni umjetne inteligencije prethodi osnovni preduvjet, a to je razvoj i nadogradnja vještina koje su potrebne za korištenje tih tehnologija.

U kontekstu rasprave o nadolazećem trio predsjedanju, državni tajnik Antonić istaknuo je kako će, bez obzira na novi sastav Europske Komisije nakon izbora u proljeće 2019., tema umjetne inteligencije ostati značajnom i zanimljivom na razini EU te kako je bitno uspostaviti prikladan regulatorni okvir koje neće usporiti razvoj i primjenu ovog područja. Također, državni tajnik Antonić je ovom prigodom uputio poziv finskoj i rumunjskoj strani za sudjelovanje na trio sastanku u Hrvatskoj do kraja ove godine.

Drugog dana Foruma, državni tajnik Antonić sudjelovao je na okruglom stolu na temu profesionalne prekvalifikacije te usavršavanja i nadogradnje potrebnih vještina u kontekstu razvoja i primjene umjetne inteligencije: „Reskilling and Upskilling for Artificial Intelligence  Era“. Istaknuo je ključan značaj vještina i osviještenosti o potrebama razvoja vještina, posebno u malim i srednjim poduzećima, odnosno poslovnim subjektima općenito.



Stranica