Državni tajnik Mario Antonić sudjelovao na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost u Helsinkiju

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/documents/COMPET Vijeće zajednicka.jpg
Državni tajnik Mario Antonić sudjelovao je 4. i 5. srpnja 2019. na neformalnom sastanku Vijeća za konkurentnost Europske unije u Helsinkiju. Neformalno COMPET Vijeće održano je pod predsjedanjem finskog ministra za zapošljavanje, Timo Harakka te finske ministrice gospodarstva, Katri Kulmuni. Sastanku je prisustvovala i povjerenica za unutarnje tržište, industriju te malo i srednje poduzetništvo Elżbieta Bieńkowska.

Glavne teme neformalnog sastanka ministara odgovornih za konkurentnost bile su integracija jedinstvenog tržišta s dinamičnim digitalnim gospodarstvom i modernom industrijskom politikom te pametna rješenja za konkurentnu i klimatski neutralnu Europu. Rasprave su pružile doprinos programu održivog rasta, što je jedan od prioriteta finskog predsjedanja Vijećem Europske unije pod motom “održiva Europa – održiva budućnost”.

Na neformalnom sastanku razgovaralo se i o pametnim rješenjima za konkurentnu i klimatski neutralnu Europu. Tijekom svog predsjedanja, Finska naglašava važnost podizanja profila EU-a kao globalnog predvodnika u niskougljičnim energetskim tehnologijama.

Državni tajnik Mario Antonić naglasio je važnost novog, modernog pristupa povezivanju industrije i jedinstvenog tržišta kako bi se ubrzao gospodarski rast i konkurentnost. Istaknuo je kako su za postizanje ciljeva klimatski neutralne Europe potrebni napredni i troškovno učinkoviti zakonodavni okviri koji promiču istraživanje, razvoj i inovacije. 'Strateška vizija za klimatski neutralno gospodarstvo treba biti uključena u sve relevantne politike EU, s ulaganjima kao dijelom nove industrijske revolucije', zaključio je Antonić.

Na marginama sastanka državni tajnik Antonić susreo se s finskom ministricom gospodarstva Katri Kulmuni, povjerenicom Bienkowskom, slovenskim ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Zdravkom Počivalšekom, kao i njemačkim ministrom za gospodarske odnose i energetiku, Peterom Altmaierom, koji je tom prilikom potvrdio svoj dolazak u RH u listopadu ove godine.

Ishod rasprava u Helsinkiju pridonijet će pripremama za sastanke Vijeća za konkurentnost u rujnu i studenom 2019. Cilj je definirati ključne političke poruke Vijeća za konkurentnost na području rasta i konkurentnosti novom sastavu Europske komisije. Finsko predsjedništvo naglašava da je EU potreban plan rasta kako bi postala konkurentnija na globalnim tržištima i osigurala održivi rast, ekološki i društveno.

Stranica