Državni tajnik Mario Antonić sudjelovao na panelu u sklopu konferencije Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/panel 2 resized.jpg

U okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a u organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je stručna konferencija „Intelektualno vlasništvo za Europsku uniju u svijetu izazova“. Bio je to međunarodni susret stručnjaka i zainteresiranih dionika u području intelektualnog vlasništva. U drugom dijelu Konferencije održana je panel rasprava na kojoj je ispred Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta sudjelovao državni tajnik Mario Antonić.

 

Ustvrdivši kako je na samoj Konferenciji nazočan tek jedan predstavnik poduzetnika i nitko od predstavnika poduzetničkih potpornih institucija, naglasio je kako je to znak kako u dosadašnjim zajedničkim aktivnostima nismo bili dovoljno uspješni kako bismo među poduzetnicima naglasili važnost intelektualnog vlasništva.

 

„Mehanizmi su prisutni ali ih do sada nismo učinkovito iskorištavali. Kao bivši poduzetnik, ali i kao osoba koja svakodnevno komunicira s poduzetnicima, znam da poduzetnici nemaju vremena niti ljudske kapacitete da bi sudjelovali na ovakvim konferencijama. Na nama, svim institucijama koje podupiremo poduzetništvo na bilo koji način, leži odgovornost da pronađemo najbolji način kako što kvalitetnije uključiti poduzetnike u ovako važne teme“, naglasio je državni tajnik Antonić.

 

„Moramo poduzetnicima pružiti alate i smjernice kako što laše proći proces prijave intelektualnog vlsništva. Taj proces mora biti maksimalno olakšan, digitaliziran i automatiziran. Također, potrebno je osigurati i načine financiranja. Stoga, razmjenimo iskustva među državama i pronađimo način. Da zaključim, trebaju nam izdašniji načini financiranja i brža procedura“, itaknuo je državni tajnik Antonić. Napomenuo je kako su poduzetnici zainteresirani za suradnju, ali im je potrebno izložiti konkretna rješenja. Kao primjer takve uske suradnje spomenuo je osnivanje i funkcioniranje Inovacijskog vijeća za industriju.

 

„Važni su ljudi. Kreiramo procese. Dostupna nam je tehnologija i niz alata. Spremni smo za promjene na svim razinama. Poslovni svijet se brzo mijenja i nije bitno da li si mali ili veliki poduzetnik. Bitno je samo koliko si brzo spreman reagirati na promjene“, zaključio je svoje izlaganje državni tajnik Mario Antonić.



Stranica