Državni tajnik Milatić na osnivanju Poslovnog vijeća Hrvatska - Kazahstan

  • Slika /slike/Vijesti/2022/HGK 3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Poslovno vijeće Hrvatska - Kazahstan osnovano je tijekom Hrvatsko-kazahstanskog gospodarskog foruma danas u Zagrebu. Osnivanjem vijeća Međunarodna gospodarska komora Kazahstana i Hrvatska gospodarska komora obvezuju se na širenjem suradnje između poduzeća Kazahstana i Hrvatske, promicanje trgovinskih i gospodarskih odnosa i mogućnosti ulaganja, olakšanje pristupa tržištu i izravne razmjene informacija i kontakata između poslovnih zajednica.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, na današnjoj svečanosti sudjelovao je državni tajnik Ivo Milatić. „Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji sa značajnim potencijalom u gospodarstvu, energetskoj diversifikaciji, kao i geostrateškim i sigurnosnim pitanjima. Očit je i obostrani interes za proširenjem trgovinske razmjene. Zato sam uvjeren da će Poslovno vijeće između naših zemalja dati dodatni poticaj unaprjeđenju tridesetogodišnjeg prijateljstva i otvoriti mogućnosti za nove oblike gospodarske suradnje“, naglasio je državni tajnik.
 
„Budući da Kazahstan ima dobar geostrateški položaj, značajne prirodne resurse te s obzirom na to da postoje dobri politički i gospodarski odnosi između EU i Kazahstana, otvara se prilika i za jačanje suradnje hrvatskih i kazahstanskih tvrtki. Uvjereni smo da je sada pravo vrijeme za ponovnu uspostavu suradnje s kazahstanskim institucijama i u tom smislu veseli nas što smo s Međunarodnom gospodarskom komorom Kazahstana osnovali Poslovno vijeće Kazahstan - Hrvatska u sklopu današnjeg foruma,“ rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK.
 
Gospodarske komore Kazahstana i Hrvatske potpisale su i Sporazum o razumijevanju u cilju širenja i razvoja obostrano korisne trgovinske, gospodarske i znanstvene suradnje između tvrtki članica komora.
 
„Osim baze resursa, tranzitni potencijal i ljudski resursi Kazahstana pružaju izvrsne mogućnosti za proširenje proizvodnih kapaciteta i isporuku robe u središnju Aziju i Kinu. Želimo potaknuti i razmatranje mogućnosti lokalizacije proizvodnje u Kazahstanu. Međunarodna gospodarska komora Kazahstana hrvatskim poduzetnicima može pružiti usluge pronalaženja potencijalnih partnera u regiji, podrške projektima te organiziranje B2B i B2G sastanaka,“ rekao je Murat Karimsakov, predsjednik Uprave Međunarodne trgovinske komore Kazahstana.
 
Od ukupnog kazahstanskog izvoza čak 39 posto odlazi u Europsku uniju što čini EU najvećim trgovinskim partnerom Kazahstana. EU je 2022. godine činila gotovo 30 posto ukupne trgovine te zemlje, a EU je i najveći strani ulagač u Kazahstanu.
 
 

Stranica