Državni tajnik Šiljeg sutra u Šibeniku uručuje Plave zastave za plaže i marine

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/591ecd151e8dc.jpg

U petak, 19. svibnja 2017. u 12 sati u marini Mandalina u Šibeniku državni tajnik Mario Šiljeg, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, uručit će Plavu zastavu za plaže i marine ovogodišnjim dobitnicima.

Za Plavu zastavu ove je godine u konkurenciji bilo 99 plaža; 5 plaža s područja grada Zagreba, 48 s područja Istarske županije, 25 s područja Primorsko-goranske županije, 2 iz Ličko-senjske, 6 s područja Zadarske, 3 iz Šibensko-kninske, 5 iz Splitsko-dalmatinske i 5 s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Za Plavu zastavu natjecalo se 19 marina; 2 iz Dubrovačko-neretvanske, 4 iz Splitsko-dalmatinske, 5 iz Šibensko-kninske, 2 iz Zadarske i po 3 iz Primorsko-goranske i Istarske županije.  

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je cilj promicanje održivog upravljanja i gospodarenja morem i obalnim pojasom. Međunarodni voditelj programa Plave zastave je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981. i temelji se na strogo utvrđenim kriterijima. Za provođenje Programa u svakoj je državi zadužena jedna ekološka udruga koja svojim ustrojstvom i programom rada ispunjava kriterije Zaklade. Nacionalni koordinator za Hrvatsku je udruga „Lijepa naša“. U Program je trenutno uključeno 30-tak europskih i 10-tak izvaneuropskih država kojima je turizam jedna od strateških gospodarskih grana.



Stranica