Dvorac Trakošćan dobio novu atrakciju za posjetitelje

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/55815764796ee.JPG

„Dvorac Trakošćan je turistička atrakcija Hrvatskog zagorja koju godišnje posjeti oko 70.000 gostiju. Jedan od najljepših dijelova Zagorja odsad će biti još privlačniji posjetiteljima. U zaštićenoj Park šumi Trakošćan uredili smo novi informacijski centar i poučnu stazu za posjetitelje kako bi njene ljepote još kvalitetnije predstavili gostima. Investicija je vrijedna oko milijun kuna i njome potičemo razvoj lokalne zajednice. Za stanovnike tog kraja to znači nove prilike za razvoj turizma i plasiranje domaćih proizvoda.“ – izjavio je na današnjem otvorenju informativnog centra za posjetitelje u Park šumi Trakošćan ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Projekt „Info centar i poučna staza Trakošćan“ financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt NIP – EU Natura 2000 Integration Project. Cilj projekta je podizanje razine svijesti i edukacija posjetitelja o vrstama i staništima oko jezera Trakošćan i istoimene park šume koji su dio ekološke mreže Natura 2000. Park šuma Trakošćan površine je 450 hektara i godišnje je posjeti gotovo jednak broj posjetitelja kao i dvorac.

U sklopu projekta postojeća ribarska kućica uređena je u informativni centar o zaštiti prirode i postavljena je poučna staza na šetnici oko jezera koja sadrži dvadeset info-ploča. U informativnom centru mogu se održavati i edukativne radionice i programi za školsku djecu. Ovaj projekt važan je i zbog činjenice da je Općina Bednja, u kojoj se nalazi Trakošćan, područje od posebne državne skrbi a ovim projektom potiče se njen održivi razvoj.

Želimo da naša zaštićena područja budu predvodnici održivog razvoja Hrvatske. U posljednje tri i pol godine u ta smo područja uložili više od 400 milijuna kuna. Razvojem posjetiteljske infrastrukture omogućujemo održivi razvoj velikih dijelova Hrvatske bez ugrožavanja naših prirodnih bogatstava. Do 2020. za zaštitu prirode iz EU fondova moći ćemo povući 1,7 milijardi kuna. Projekti koje pripremamo omogućit će lokalnom stanovništvu nove poslovne prilike.“ – dodao je ministar Zmajlović.

Projekti ulaganja u zaštitu prirode jedan od prioriteta Ministarstva. Budući da do 2020. Hrvatska iz EU fondova može povući znatan novac za ulaganja u prirodi, Ministarstvo je krenulo s pripremom brojnih projekata. Ponajviše se radi o ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenih područja, a trenutno se pripremaju projekti vrijedni 550 milijuna kuna, od kojih će se dobar dio već ove godine prijaviti za EU sufinanciranje.

Očuvana priroda jedan je od glavnih razloga zbog kojih posjetitelji posjećuju naše parkove prirode. Stoga je priroda naše najveće bogatstvo i velik potencijal za daljnji razvoj turizma i brojnih pratećih sektora. Prirodne resurse potrebno je staviti u funkciju gospodarskog razvoja na način koji je dugoročno održiv od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo.

 



Stranica