e-Savjetovanje o Nacrtu Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži

Slika /slike/Vijesti/E-savjetovanja.jpg

Predloženim izmjenama želi se proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike danas je na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanje pokrenulo savjetovanje o Nacrtu Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. 

Predloženim izmjenama želi se proširiti popis ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade od 50 lipa tako da se u sustav povratne naknade doda ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te jednokratne ambalaže (PET-a, Al/Fe i stakla) od pića volumena 0,20 litra.

Vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade zasigurno će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš.

U 2014. godini dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16% je činila otpadna ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda.

S obzirom da se povratna naknada (50 lipa) od uvođenja (2005. godina) pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže i njeno vraćanje u trgovine, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, tj. oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje.

Nacrtom Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, uključivanjem ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade, doprinijet će se i ostvarenju ambicioznih ciljeva u području gospodarenja otpadom koje Republika Hrvatska kao članica Europske unije treba ostvariti, s obzirom da je sustav povratne naknade mjera koja osigurava kvalitetno odvojeno prikupljanje otpada s posljedičnim učinkovitim recikliranjem i smanjenje odlaganja otpada.

Napominjemo kako je prilikom izrade Nacrta Prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži održano niz sastanaka i konzultacija s predstavnicima HGK i s predstavnicima trgovine i proizvođača HUP-a. 

e-Savjetovanje je otvoreno 30 dana (do 23. travnja 2019. godine) tijekom kojih zainteresirana javnost ima mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja pojašnjenja od strane Ministarstva. e-Savjetovanje dostupno je na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10517



Priopćenja za javnost | Otpad