Edukativno-zabavni program za obilježavanje Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/57df901e4d78b.jpg

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja obilježava se diljem svijeta 16. rujna s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Montrealski protokol je najuspješniji međunarodni sporazum u zaštiti okoliša koji danas broji 197 zemalja članica.

Njime je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji. Učinkovit je primjer uspješne međunarodne suradnje i partnerstva razvijenih država i država u razvoju u zaštiti globalnih ciljeva. Primjer je kako sve države u svijetu zajedničkim naporima mogu za okoliš i ljude napraviti velike stvari.

„Ozonski sloj naš je prirodni štit od opasnog ultraljubičastog zračenja. Njegovo prorjeđivanje djeluje štetno ne samo na ljude, nego na sve žive organizme na zemlji. Donošenjem i provedbom Montrealskog protokola kojim je ukinuta proizvodnja i potrošnja većine tvari koje oštećuju ozonski sloj, svijet je pokazao da može ispraviti nanesenu štetu. Danas, 29. godina od donošenja Montrealskog protokola, imamo razloga za zadovoljstvo jer je ozonski sloj na putu oporavka. Naravno, time posao nije gotov. Potrebno je i dalje aktivno raditi na smanjenju i ukidanju svih tvari koje ne samo da štete ozonskom sloju, nego i utječu na klimatske promjene. Obilježavanje Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja prilika je da još jednom podsjetimo na važnost njegova očuvanja i na to kako mi kao pojedinci svojim djelovanjem možemo doprinijeti“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja je „Ozon i klima: Obnovljeni naporima ujedinjenog svijeta“ te govori o tome kako je dosada postignut velik uspjeh u zaštiti ozonskog sloja isključivanjem iz uporabe tvari koje ga oštećuju kako bi se i time izbjeglo štetno djelovanje UV zraka na naše zdravlje i okoliš. Ukidanjem proizvodnje i potrošnje štetnih tvari ne samo da je zaustavljeno daljnje oštećivanje ozonskog sloja, nego se on oporavlja. Prema izvješću UN-a predviđa se da će se ozonski sloj oporaviti do 2050. godine.

Kako bismo svi zajedno doprinijeli zaštiti ozonskog sloja važno je zajedničko djelovanje i edukacija od najmlađe dobi. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja pripremilo je bogati edukativno-zabavni program. Program će se održati u nedjelju, 18. rujna, od 10 do 13 sati u Arena Centru u Zagrebu.

Pridružite nam se i saznajte kako svi zajedno možemo smanjiti ozonske rupe. Za vas i vaše mališane pripremili smo bogat zabavno-edukativan program. U edukativnoj predstavi mališani će moći saznati kako našim superjunacima Ozonku i Ozončici mogu pomoći spasiti ozonski sloj, zaigrati igru spašavanja Zemlje te sudjelovati u drugim aktivnostima za djecu.



Stranica