Edukativno-zabavnim programom obilježen prvi Svjetski dan divljih vrsta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548aef5866bca.jpg

'Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama na svjetskoj razini procjenjuje se na 100 do 150 milijardi kuna. Krijumčarenje divljim vrstama po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu, uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ilegalnom trgovinom ugrožava se opstanak brojnih rijetkih divljih životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge pred izumiranjem. Danas po prvi puta obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta koji je proglašen s ciljem informiranja javnosti o problemu nezakonite trgovine divljim vrstama.' – rekao je Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode.

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se ove godine, 3. ožujka, prvi put obilježi Svjetski dan divljih vrsta u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. godine.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode i Zoološki vrt u Zagrebu tim povodom organizirali su edukativno-zabavni program. Na četiri edukativna kutka u Zoološkom vrtu posjetitelji su dobili informacije o ilegalnoj trgovini kućnim ljubimcima, predmetima koji su izrađeni od ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, razlikovanju ugroženih vrsta od onih koje to nisu i trgovini ugroženim biljnim vrstama.

Republika Hrvatska, kao i sve članice Europske unije, potpisnica je CITES Konvencije. Cilj CITES Konvencije je osigurati da se međunarodnom trgovinom ne ugrozi opstanak oko 35.000 zaštićenih divljih životinjskih i biljnih vrsta. Nosorog, slon i tigar jedne su od mnogobrojnih vrsta čije preživljavanje je dovedeno u pitanje zbog lova i nezakonite trgovine.

Europska unija snažno podupire CITES Konvenciju te je kroz više uredbi i direktiva propisala mjere za sprječavanje ilegalne trgovine i osiguravanje održive međunarodne trgovine koja ne predstavlja prijetnju preživljavanju ugroženih divljih vrsta.

Hrvatska je članstvom u EU preuzela odredbe kojima se regulira trgovina divljim vrstama, a njihova neposredna primjena osigurava se Zakonom o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. Inspekcija zaštite prirode vrši nadzor nas trgovinom u unutrašnjosti zemlje, a Carinska služba u prekograničnom prometu.

'Vrijednost zapljena od strane Inspekcije zaštite prirode posljednjih je godina u porastu. To pokazuje da je i u Hrvatskoj sve izraženiji interes kupaca i kolekcionara za posjedovanjem egzotičnih kućnih ljubimaca i rijetkih biljaka. U 2013. godini inspekcija zaštite prirode zaplijenila je 320 primjeraka zaštićenih i ugroženih CITES vrsta. Najveći broj zaplijenjenih vrsta odnosio se na žive primjerke kornjače obične čančare, predmete izrađene od kože pitona te preparate ptica iz skupine grabljivica.' - istaknuo je zamjenik ministra Hrvoje Dokoza.

Cilj ovakvih edukativnih akcija, naglasio je, jest promicanje bogatstva i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta te podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na probleme ilegalne trgovine divljim vrstama.



Stranica