Europski tjedan mobilnosti održava se pod sloganom „Krećite se s nama“

Slika /slike/Vijesti/EMW YouTube Banner.jpg

Europski tjedan mobilnosti, kao najveća manifestacija posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, od 2002. godine se održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Riječ je o inicijativi Europske Unije koja potiče gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti “Krećite se s nama!” (“Walk with us!”) potiče na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvodnje štetnih emisijskih plinova te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Lokalne samouprave koje su uložile najznačajnije napore u promicanje održive urbane mobilnosti konkurirat će za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 50000 stanovnika, a druga manjim od te brojke. U 2017. godini dosegnut je rekordan broj sudionika; 2.526 gradova iz 50 zemalja organiziralo je aktivnosti tijekom Tjedna mobilnosti.

 



Stranica