Gotovo 50 milijuna kuna više za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta

Slika /slike/Vijesti/eu financiranje vizual.jpg

Gradovi i općine projektne prijedloge mogu pripremati te ih po tome dostaviti do 15. prosinca ove godine.

Zbog velikog interesa jedinica lokalne samouprave, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike produžilo je rok za prijavu na otvoreni poziv za izgradnju i opremanje reciklažnih dvorišta. Gradovi i općine projektne prijedloge mogu pripremati te ih po tome dostaviti do 15. prosinca ove godine.

S obzirom da su reciklažna dvorišta važan segment u kružnom gospodarenju otpadom povećana je alokacija za njihovu izgradnju i opremanje za gotovo 50 milijuna kuna, sa 284.500.000 na 334.000.000 kuna.

Dobrobiti EU sufinanciranja izgradnje i opremanja reciklažnih dvorišta do sada je prepoznalo 91 općina i gradova te je za ovu namjenu izdvojeno gotovo 230 milijuna kuna.

U cilju daljnjeg uspostavljanja potrebne infrastrukture za gospodarenje otpadom, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić u ponedjeljak 15. listopada sastat će se s gradonačelnicima Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Koprivnice, Krapine, Osijeka, Pazina, Pule, Rijeke, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Varaždina, Virovitice, Vukovara, Zadra, Velike Gorice i Zagreba. Na radnom sastanku bit će govora o EU sufinanciranja izgradnje i opremanja postrojenja za sortiranje korisnih komponenti otpada. Tom prigodom bit će predstavljen i EU poziv za sufinanciranje izgradnje i opremanje samog postrojenja koji je u pripremi, a sve kako bi se ubrzale prijave najvažnijih projekata za ovaj dio sustava gospodarenja komunalnim otpadom.  

Raspisivanjem ovoga javnoga poziva 2018. godina za Ministarstvo zaštite okoliša i energetike bit će potvrđena kao godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

Republici Hrvatskoj, kako bi postigla cilj da do 2020. godine odvojeno sakuplja i reciklira 50 % otpadnog papira, plastike, stakla i metala, na raspolaganju su značajna EU  sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Ukupna alokacija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada je 475 mil. EUR tj. 3,6 milijardi HRK. Do sada su europskim sredstvima sufinancirane izobrazno- informativne aktivnosti, izgradnja reciklažnih dvorišta, sanacija zatvorenih odlagališta, nabavka spremnika za odvajanje otpada te izgradnja centara za gospodarenje otpadom.



Informacija | EU