Gotovo 684 milijuna kuna bit će uloženo u vodnokomunalnu infrastrukturu zaprešićkog kraja

  • Slika /slike/Vijesti/190904 zapresic 3.jpg
  • Slika
  • Slika
Gotovo 684 milijuna kuna bit će uloženo u vodnokomunalnu infrastrukturu na području Grada Zaprešića i općina Bistra, Brdovec, Pušća, Marija Gorica, Dubravica i Luka u Zagrebačkoj županiji. Naime, danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić“.
 
„Veseli vidjeti ovakve pozitivne primjere gdje u važnom projektu sedam jedinica lokalne samouprave, grad i šest općina, funkcioniraju kao jedan“ rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić naglasivši kako bi cijeli projekt trebao biti gotov do kraja 2022. godine.
 
Ovaj projekt provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ gdje će za njegovu realizaciju biti osigurano 387.792.012,26 HRK, odnosno 70 % od ukupno prihvatljivih troškova.
 
Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako je osiguravanjem europskih sredstava zaprešićki kraj postao primjer drugim općinama i gradovima kako realizirati velike  i zahtjevne projekte. „Veliki je to izazov, no spremni smo tijekom jeseni raspisati natječaje koji će doprinijeti podizanju standarda u značajnom dijelu Zagrebačke županije.“
 
Zadovoljan radovima koji će uslijediti nakon potpisivanja ovih ugovora je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je naglasio kako se na području županije provode i drugi vodnokomunalni projekti.
 
Realizacijom Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić doprinijet će se očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti izvorišta voda za piće, kao i zaštiti vodnih resursa i povezanih ekosustava te okoliša u cjelini.
 
„Iza nas je izuzetno zahtjevan posao“ podsjetio je generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković rekavši kako će dobrobiti ovoga projekta osjetiti 19.118 stanovnika koji će biti spojeni na sustav javne odvodnje. „Priključenost na području aglomeracije Zaprešić bit će povećana sa sadašnjih 69 % na 92 %, a na području aglomeracije Donji Kraj sa sadašnjih 0 % na 91 %“ zaključio je Đuroković.
 
Realizacijom ovog projekta, odnosno izgradnjom i rekonstrukcijom sustava javne vodoopskrbe smanjit će se i gubici u sustavu te će se osigurati funkcionalnost i veći stupanj pouzdanosti vodoopskrbe za dodatnih 6.861 stanovnika. Uz navedeno, dogradit će se postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja i kapaciteta 70 000 ES te postrojenja za obradu mulja.
 

Stranica