Grad Zagreb predstavio projekt kućnog kompostiranja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/58ee29f0203ce.JPG

U predstavljanju projekta kućnog kompostiranja Grada Zagreba, koji je danas održan u Gradskom vrtu Savica, sudjelovao je i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. Glavni cilj projekta je uspostava cjelovitoga sustava gospodarenja otpadom, smanjenja ukupne količine otpada na odlagalištima te dobivanja kvalitetnog komposta za vrtove i okućnice, što je u skladu s novim Planom gospodarenja otpadom 2017.-2022.

Ekološki osviješteni građani su poluga u izgradnji održivog društva. Uvjeren sam da će novi Plan gospodarenja otpadom pridonijeti proaktivnijem pristupu građana u pogledu odvojenog skupljanja otpada. Projekt grada Zagreba korak je u pravom smjeru. Od jedne tone biorazgradivog otpada koji se skupi će nastati gotovo 500 kilograma humusa koji se može upotrijebiti. To je kružna ekonomija. Mi gradimo sustav, a kućno kompostiranje dio je sustava“ – kazao je ministar Slaven Dobrović.

Drugi dio sustava čini, istaknuo je ministar, odvojeno prikupljanje plastike i papira za što je potrebno sagraditi sortirnice. „I te projekte planiramo sufinancirati EU sredstvima kao što smo nedavno raspisali javni poziv vrijedan gotovo 145 milijuna kuna za financiranje reciklažnih dvorišta“

Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu kućnog kompostiranja vrijedi do 7. kolovoza. Prema riječima gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za projekt je već zainteresirano 400 građana, a stanarima kuća i zasebnih stambenih jedinica Grad je poslao 115.000 dopisa.

Cilj nam je osvijestiti građane, da razmišljaju o otpadu kao korisnoj tvari, a ne kao trošku ili smeću, a da bi to učinili trebamo odvajati otpad. Grad Zagreb će, temeljem Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine, što ga je Vlada RH usvojila u siječnju 2017., donijeti svoj plan gospodarenja otpadom te zajedno s podružnicom Čistoća i resornim ministarstvom napraviti novi iskorak u gospodarenju otpadom. Poslali smo 115 tisuća dopisa obiteljima koje žive u zasebnim stambenim jedinicama i sve ih pozivamo da nam se pridruže te da zajedno riješimo ovaj problem, jer jedino zajedno to možemo“ – izjavio je gradonačelnik Bandić.



Stranica