Gradu Umagu financirat će se 17,2 milijuna kuna vrijedna sanacija odlagališta otpada Donji Picudo-Istok

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5649c87316d33.JPG

'Gradu Umagu financirat ćemo 17,2 milijuna kuna vrijednu sanaciju odlagališta otpada Donji Picudo-istok. S obzirom da su sanacije odlagališta financijski zahtjevni projekti te bi značajno opteretili proračune gradova i općina koje ih provode, osigurali smo im 100% sredstava iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovim ćemo za gotovo 13.500 stanovnika Umaga osigurati čist i zdrav okoliš, a time i veću kvalitetu života' - rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza.

Zamjenik ministra uručio je danas gradonačelniku Umaga Viliju Bassaneseu Poziv za dostavu projektnog prijedloga za sanaciju odlagališta Donji Picudo - Istok. Riječ je o projektu vrijednom 17,2 milijuna kuna, a za koji će se u cijelosti osigurati financiranje. Projekt će se financirati sa 85%, odnosno 14,6 milijuna kuna, iz EU fondova, dok će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojiti 15% sredstava, što iznosi 2,6 milijuna kuna.

Odlagalište Donji Picudo-istok nalazi se 6 kilometara istočno od Umaga. Najbliže naselje je Donji Picudo koje se nalazi na udaljenosti od oko 500 metara od odlagališta.

'Kako bi se uspostavio cjelovit sustav gospodarenja otpadom Fond je osim sanacije odlagališta Picudo s 10,5 milijuna kuna sufinancirao i izgradnju umaške pretovarne stanice i sortirnice koja je prošle godine započela s radom. Što se tiče radova na sanaciji, njihov završetak je predviđen za kraj sljedeće godine te će se cijeli taj prostor hortikulturno urediti' - istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Odlagalište Donji Picudo - istok prostire se na površini od 3,7 hektara. Na njemu je od 1984. godine pa do 2007. godine, kada je zatvoreno, odloženo oko 341.000 tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada.

'Današnji je dan od iznimnog značaja za sve nas. Provedbom postupka sanacije odlagališta uvelike će se smanjiti negativni utjecaji otpada na okoliš i zdravlje građana grada Umaga te će se samo odlagalište dovesti u stanje prihvatljivo za okoliš. Zahvaljujemo Ministarstvu i Fondu koji su svojim radom osigurali financiranje navedene sanacije, na zadovoljstvo svih građana' - rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Po ovom modelu, uz osiguranje 100% sredstava iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, trenutno su u tijeku ili pripremi sanacije ukupno 9 odlagališta otpada, a vrijedne su preko 150 milijuna kuna. Radovi na sanacijama u tijeku su na odlagalištima u Osijeku, Semeljcima i Samoboru, a u fazama odobrenja i pripreme projekta su sanacije odlagališta u Feričancima, Đurđenovcu, Donjim Andrijevcima, Vinkovcima, Rešetarima te Umagu.

Sanacije odlagališta otpada jedan su od tri ključna stupa uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom - uz razvrstavanje otpada i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom.

Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun za Istarsku županiju drugi je izgrađeni u Hrvatskoj, nakon centra Marišćina za Primorsko-goransku županiju.

Kaštijun je trenutno u probnom radu. Njegova vrijednost je 266 milijuna kuna, a pokrivat će potrebe Istarske županije i njenih 208.055 stanovnika.

Zahvaljujući izgradnji centara, u kojima će se po visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađivati i razvrstavati, sva odlagališta otpada sanirat će se godinu dana od otvaranja centara.

 



Stranica