Hrvatska delegacija na 8. Svjetskom forumu o vodi

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5ab2353ee57e8.jpg

U razdoblju od 19.-23. ožujka 2018. u Braziliji, Brazilu se održava 8. Svjetski forum o vodi – 8th World Water Forum na kojem sudjeluje Delegacija Republike Hrvatske koju vodi državni tajnik, dr.sc. Mario Šiljeg.

U hrvatskoj delegaciji su Nj. E. g. Željko Vukosav, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu,  pomoćnica ministra, gđa Elizabeta Kos, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, g. Valentin Dujmović, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Brazilu gđa Diana Štrkalj te savjetnik u Veleposlanstvu, gđa Vanja Simosas.

Na Forumu je usvojena Ministarska deklaracija pod nazivom „Dijeljenje vodnih resursa– hitan poziv na odlučno djelovanje“ kojom se šalje nedvosmislena poruka kako su vode ograničeni resurs  koji čovječanstvo dijeli te stoga dijeli i odgovornost za njihovo očuvanje i suočavanje s različitim izazovima, osobito sve izraženijim izazovima klimatskih promjena. U Deklaraciji se poseban naglasak stavlja na ulogu vode za održivi razvoj, dokidanje siromaštva, posebnu skrb za ranjive skupine, a osobito realizaciju cilja održivog razvoja 6 Agende 2030- u cilju osiguranja vode za ljudsku potrošnju i sanitarne potrebe.

 Hrvatska delegacija aktivno sudjeluje na Svjetskom forumu o vodi.

Državni tajnik dr.sc. Mario Šiljeg je u svojstvu voditelja delegacije u okviru Ministarske konferencije održao govor u kojem je između ostalog istaknuo da su vode u Republici Hrvatskoj od posebnog značaja za državu te zbog toga zaštićene Ustavom, izložio napore koje hrvatsko vodno gospodarstvo ulaže u osiguranje vodno-komunalne infrastrukture i propisanih standarda vodno-komunalnih usluga hrvatskim građanima za ostvarenje spomenutog cilja održivog razvoja 6, te u prevenciju ali i borbu s poplavama koje su sve izraženija posljedica klimatskih promjena u ovom dijelu Europe.

Državni tajnik Šiljeg je također sudjelovao u raspravi na Ministarskom okruglom stolu na temu klimatskih promjena. Govorio je o sve izraženijim posljedicama klimatskih promjena u Hrvatskoj, posebno naglasivši specifičnosti kao što su negativni utjecaji na krške vodonosnike te zasoljenje tala i priobalnih vodonosnika. Osvrnuo se i na trenutne poplave kao i sve izraženiju pojavu klizišta u Hrvatskoj.

Svjetski forum o vodi je najveća svjetska platforma o temama vezanim uz vode koja okuplja političke lidere, stručnjake i brojne druge dionike. Svrha mu je podizanje svijesti o izazovima vezanim uz vode i poticanje odgovarajućih mjera za njihovo rješavanje.



Stranica