Hrvatska domaćin svim europskim okolišnim agencijama

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54e714ee7643e.jpg

'Iznimno mi je drago što po prvi put ugošćujemo čelnike Europske okolišne agencije i okolišnih agencija zemalja Zapadnog Balkana. Točni i potpuni podaci o stanju okoliša, koje osigurava Europska okolišna agencija objedinjujući podatke nacionalnih agencija, ključni su za donošenje kvalitetnih mjera i planova. To je temelj za izrade okolišnih politika EU-a i nacionalnih politika. Stanje okoliša u Hrvatskoj je dobro, a veliki je izazov da tako i ostane. Da okoliš stavimo u funkciju održivog razvoja i pritom tako dobro stanje ne ugrozimo nego i unaprijedimo.' – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na konferenciji za novinare koja je održana povodom 69. sastanka Upravnog vijeća Europske okolišne agencije, a koji se održava 25. i 26. ožujka u Zagrebu.

Na konferenciji su uz zamjenika ministra Hrvoja Dokozu i ravnatelja Agencije za zaštitu okoliša Nevena Voću, prisustvovali i direktor Europske okolišne agencije Hans Bruyninckx te predsjednik Upravnog vijeća Europske okolišne agencije Karsten Sach. Europska okolišna agencija (EEA) jedna je od agencija Europske unije i vodeća europska ali i svjetska institucija koja osigurava podatke i informacije o okolišu. Osnovni zadatak EEA je osiguranje podataka o stanju okoliša, izradu analiza i procjena stanja čine temelj za politike okoliša EU i njezinih članica.

Zamjenik ministra Dokoza istaknuo je da je okoliš naše najveće bogatstvo i najvrjedniji resurs te je zajednički cilj Europske unije, a time i svih njenih država članica, gospodarski rast temeljen na održivom razvoju.

'Naši zajednički ciljevi su zaštita okoliša, povećanje kvalitete života građana i razvoj resursno učinkovitog, zelenog i konkurentnog gospodarstva. Oko 20 milijuna radnih mjesta u Europi vezano je uz zelenu ekonomiju. Upravo kroz mjere za zaštitu okoliša, razvoj održivog gospodarstva temeljenog na nisko-ugljičnom razvoju i racionalnom gospodarenju resursima, procjenjuje se da bi se u Europi do 2020. godine moglo otvoriti više od 2 milijuna novih radnih mjesta.' – rekao je Dokoza.

Osim sastanka Upravnog vijeća Europske okolišne agencije, na inicijativu Hrvatske u Zagrebu se održava i sastanak direktora Europske okolišne agencije sa direktorima okolišnih agencija zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Europska okolišna agencija surađuje sa zemljama Zapadnog Balkana od 1997. godine, a Hrvatska se uključila u tu suradnju 2001. godine i sudjelovala u statusu zemlje suradnice ve do ulaska u Europsku uniju čime je postala punopravna članica kako Unije tako i Europske okolišne agencije.

Zamjenik ministra Hrvoje Dokoza naglasio je da se Hrvatska, kao članica EU i zemlja sa dugogodišnjim iskustvom u pregovaračkom postupku, želi etablirati kao država koja će okupljati susjedne države, buduće članice Europske unije, i pomagati im na tom putu svojim iskustvom.

'Vjerujem da će im naša znanja i iskustva uvelike pomoći kako bio uskladili svoja zakonodavstva i preuzeli zajedničke politike u zaštiti okoliša.' – zaključio je Dokoza.



Stranica