Hrvatska i slovenska strana o Nuklearnoj elektrani Krško

Slika /slike/Vijesti/190930 bledao.jpg

Sjednica Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između Vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško održana je danas na Bledu u Sloveniji.

Na sjednici se raspravljalo o izvješću o radu elektrane od prošle sjednice Međudržavnog povjerenstva te je predstavljena treća revizija Programa razgradnje i Programu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koji su ključni dokumenti za provedbu međudržavnog sporazuma. Članovi Međudržavnog povjerenstva su treću reviziju programa primili na znanje i uputili u daljnju proceduru koja u Republici Hrvatskoj podrazumijeva da Međudržavno povjerenstvo može usvojiti reviziju programa uz prethodnu suglasnost Hrvatskog sabora.

Jedna od tema ove sjednice bilo je i izvješće koordinacijskog odbora o mogućnosti iznalaženja zajedničkog rješenja zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada.

 „Sljedeća sjednica na međudržavnoj razini održat će se krajem ove godine, a najkasnije do kraja siječnja 2020. te to ostavlja prostor za dodatne razgovore i konzultacije po ovom pitanju" rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i dodao „ varijanta skladištenja, odnosno odlaganja u kojem se rješava tek dio našeg problema, dakle samo otpad koji nastaje na razini Nuklearne elektrane Krško, nije za Hrvatsku dugoročno rješenje s obzirom na činjenicu da Hrvatska na čitavom nizu lokacija u ovom trenutku ima institucionalni otpad. Mi želimo da rješenje konačnog problema bude adekvatno za sav otpad" zaključio je Ćorić. 

Do sljedeće sjednice Međudržavnog povjerenstva obje strane trebale bi imati suglasnosti za usvajanje treće revizije Programa razgradnje i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnoga goriva.



Stranica