Hrvatska inicirala potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke

  • Slika /slike/Vijesti/15.6.2020. Videkonferencija ministara energetike.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministri za energetiku održali su danas 15. lipnja 2020. posljednju neformalnu videokonferenciju tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na kojoj je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio Memorandum o razumijevanju za provedbu Deklaracije o čistoj energiji za EU otoke (The Memorandum of Split).

“S obzirom da se naše predsjedanje bliži kraju, istaknuo bih da je Hrvatsko predsjedništvo radilo na dva značajna dokumenta u području energetike. Riječ je o Zaključcima o odgovoru na pandemiju bolesti COVID-19 u energetskom sektoru EU-a i Memorandumu o razumijevanju u području čiste energije na otocima.Hrvatska je inicirala potpisivanje Memoranduma koji je nastavak Deklaracije iz Vallete, a kojemu je cilj unaprijediti energetsku tranziciju na otocima uz poštivanje specifičnosti svakog otoka te proširiti i ojačati suradnju između država članica” rekao je ministar Ćorić.

Memorandumom će se uspostaviti okvir za proširenje početne suradnje kako bi se unaprijedila energetska tranzicija za otoke uz poštivanje specifičnosti svakog otoka, omogućiti podrška EU otocima, promicati sudjelovanje otočnih zajednica i građana EU-a te potaknuti razmjena najboljih primjera i prakse.

Ministar Ćorić je istaknuo kako je “ponosan što je osiguran okvir za nastavak dugoročne suradnje i osiguravanje čiste energije na otocima”.

Memorandum je pripreman uzimajući u obzir ciljeve Pariškog sporazuma, Europskog zelenog sporazuma, ZEV o postizanju klimatski neutralne EU do 2050., zakonodavni paket Čista energija za sve Europljane te Nacionalne energetske i klimatske planove.

Ministri za energetiku na neformalnoj videokonferenciji razmijenili su mišljenja o transformaciji energetskog sustava i gospodarskom oporavku nakon pandemije COVID-19 u okviru Europskog zelenog plana. Uz to, Europska komisija je izvijestila ministre o svojem revidiranom radnom programu te trenutnom stanju vezano za nacionalne energetsko-klimatske planove, a svoj radni program predstavilo je i nadolazeće Njemačko predsjedništvo.

Pandemija COVID-19 i gospodarska kriza imaju značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo u 2020. godini te energetski sektor nije iznimka. Negativni će se utjecaji vjerojatno nastaviti i u 2021. godini što može uzrokovati usporavanje energetske tranzicije ako se ne osigura odgovarajuća potpora. Od samog početka pandemije, Hrvatsko je predsjedništvo organiziralo nekoliko rasprava na visokoj razini o trenutnom stanju u energetskom sektoru i izgledima za budućnost te je istaknulo najznačajnije elemente transformacije energetskog sustava EU u Zaključcima o odgovoru na pandemiju COVID-19 u energetskom sektoru EU - put prema oporavku.

Radi pravovremenog odgovora na posljedice gospodarske krize i sprječavanja daljnjeg utjecaja, Europska je komisija pripremila sveobuhvatni plan oporavka utemeljen na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Kao dio plana oporavka, predstavljen je instrument Next Generation EU, koji donosi niz mehanizama za poticanje oporavka i daljnjeg ubrzanog razvoja, kao i dodatne prilagodbe EU proračuna koje imaju utjecaj na energetski sektor. Svi instrumenti za oporavak u skladu su s Europskim zelenim planom koji i dalje ostaje strategija europskog rasta i razvoja.

Revidirani radni program Europske komisije naglašava središnju ulogu energetskog sektora u oporavku, pridajući veliku važnost nizu inicijativa i strategija koje će osigurati potrebna ulaganja u energetski sektor te potaknuti provedbu projekata, posebno onih na lokalnoj razini koje je moguće brzo provesti. Inicijative koje se odnose na energetsku obnovu zgrada, integraciju energetskog sektora, ulogu vodika i ostalo, osigurat će očuvanje postojećih radnih mjesta te potaknuti stvaranje novih u skorijoj budućnosti.



Stranica