Hrvatska potpisala memorandum koji će omogućiti veću razinu zaštite ptica grabljivica

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56435e4cf3ae6.png

'Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih država EU. To je vrijedan resurs koji moramo očuvati kako bi omogućili održivi razvoj naših zaštićenih područja i krajeva koji ih okružuju. U Hrvatskoj je, primjerice, zabilježeno čak 400 vrsta ptica među kojima su i brojne grabljivice. Važno je da na njihovoj zaštiti radimo i na međunarodnoj razini. Potpisivanjem Memoranduma o očuvanju migratornih ptica grabljivica omogućili smo veću razinu njihove zaštite' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom današnjeg potpisivanja Memoranduma o suglasnosti o očuvanju migratornih ptica grabljivica u Africi i Euroaziji. 

Memorandum je u ime Vlade RH potpisao veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović na 6. sastanku stranaka Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica, koji se ovaj tjedan održava u Bonnu.

Memorandum se, između ostalog, državama potpisnicima omogućuje lakše financiranje projekata očuvanja ptica grabljivica i njihovih staništa. Osigurava se i bolja međunarodna suradnja između država potpisnica, kao i angažiranje međunarodno priznatih stručnjaka za zaštitu ptica na realizaciji projekata. To će omogućiti da se u Hrvatskoj realizira još više projekata poput onih na otoku Cresu, gdje se u ornitološkom rezervatu provodi monitoring bjeloglavih supova te se grade novo oporavilište za te ptice i centar za posjetitelje.

Memorandum je s pripadajućim Akcijskim planom donesen u okviru Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja. Glavni cilj je stvaranje preduvjeta za održavanje povoljnog stanja očuvanosti ptica grabljivica rasprostranjenih na području afričko-euroazijske regije kako bi se spriječio pad populacije. Memorandumom je obuhvaćeno 76 vrsta ptica grabljivica i sova te ga je potpisalo 55 država.

Inicijativa za uspostavom Memoranduma pokrenuta je prije desetak godina nakon objave rezultata studije koja je pokazala kako je više od 50% populacija migratornih ptica grabljivica na području Euroazije i Afrike u slabom stanju očuvanosti, pri čemu je velik broj vrsta pokazivao trend brzog ili dugotrajnog pada populacije.

Iako su u Hrvatskoj sve ptice grabljivice strogo zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode, i dalje se nalaze na vrhu liste ugroženih vrsta te bi provedba Memoranduma trebala doprinijeti boljoj učinkovitosti njihove zaštite.

Ptice selice grabljivice prelaze ogromne udaljenosti na svojim seobenim rutama, nekada dugim i po 10.000 kilometara. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Ljudske aktivnosti, osobito uništavanje močvarnih staništa te uznemiravanje ptica zbog rekreacijskih aktivnosti i krivolova ugrožavaju uspjeh selidbe ptica.

 



Stranica