Hrvatski Zakon o uslugama predstavljen parlamentarnoj delegaciji Kosova

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/delegacija Kosova naslovna.JPG

Ministarstvo gospodarstvo, poduzetništva i obrta predstavilo je Parlamentarnoj delegaciji Republike Kosovo 9. svibnja 2019. godine hrvatski Zakon o uslugama. Uz predstavljanje zakonskih odredbi Zakona o uslugama, razgovaralo se i o iskustvima Republike Hrvatske tijekom pristupanja Europskoj uniji, vezano uz poglavlje 3. EU zakonodavstva (Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga).
 
Delegaciju Republike Kosovo predvodila je gđa. Sala Berisha Shala, zastupnica u parlamentu Republike Kosovo sa suradnicima. Član delegacije bio je i Njegova Ekscelencija g. Gezim Kasapolli, Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj.
Ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, delegaciju Republike Kosovo primila je gđa. Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica sa suradnicima.
 
Zakon o uslugama važan je poticaj tržišnoj konkurenciji, inovativnosti, a hrvatski izvoznici imaju slobodan pristup europskom tržištu
 
U uvodnom govoru državna tajnica Nataša Mikuš Žigman istaknula je važnost Zakona o uslugama za hrvatsko gospodarstvo koje je postalo dio jedinstvenog tržišta EU. Proces pristupanja Uniji potaknuo je stvaranje institucionalnog okvira u Ministarstvu, a radi poticanja lakšeg ostvarivanja slobode poslovnog nastana i slobode pružanja usluga. Važnu ulogu je imala međuresorna koordinacija obzirom da je pitanje tržišta usluga vrlo horizontalno i uključuje mnoga nadležna tijela. Hrvatsko pristupanje Uniji značilo je automatski i slobodan pristup hrvatskim poduzetnicima, odnosno izvoznicima usluga, na europsko jedinstveno tržište. Od samog pristupanja Uniji rast hrvatskog gospodarstva se temelji na izvozu, a snažnija tržišna konkurencija daje poticaj inovativnosti domaćih poduzetnika, što je bitno za konkurentnost gospodarstva. Gđa. Mikuš Žigman je dodala kako Ministarstvo gospodarstvo, poduzetništva i obrta provodi sustavnu liberalizaciju tržišta usluga, pogotovo u segmentu raznih profesija, što je trenutno bitna tema na EU razini, zbog produbljivanja jedinstvenog tržišta.
 
Zakon o uslugama potiče administrativno pojednostavljenje pristupa tržištu usluga
 
Nadalje, parlamentarnoj delegaciji Kosova predstavljene su glavne odredbe Zakona o uslugama vezane uz slobodu poslovnog nastana i slobodu pružanja usluga, načela vezana uz uklanjanje pojedinih prepreka tržištu usluga te dva EU alata koji se koriste temeljem Zakona (Jedinstvena kontaktna točka i Informacijski sustav unutarnjeg tržišta). Zakon o uslugama potiče administrativno pojednostavljenje pristupa tržištu usluga i uklanjanje niza prepreka tržišnoj konkurenciji.
 
Naglašeno je kako se Zakon o uslugama Republike Kosovo temelji na hrvatskom modelu. Obje strane izrazile su spremnost na nastavak dobre gospodarske suradnje, uključujući i navedeni segment.

Stranica