Inspekcija zaštite prirode lani zaplijenila 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/56dac897d6f77.JPG

Povodom Svjetskog dana divljih vrsta danas je u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Zoološkog vrta grada Zagreba i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, održan edukativno-zabavni program s ciljem podizanja svijesti u javnost o problemu ilegalne trgovine zbog koje je ugrožen opstanak mnogih divljih vrsta.

„Zbog želje neodgovornih pojedinaca da posjeduju neku egzotičnu vrstu ili predmete i suvenire izrađene od njihovih dijelova, ugrožava se opstanak brojnih divljih životinjskih i biljnih vrsta od kojih su mnoge pred izumiranjem. Godišnja vrijednost ilegalne trgovine divljim vrstama u svijetu procjenjuje se na i do 150 milijardi kuna i po zaradi se nalazi u samom svjetskom vrhu uz trgovinu drogom, oružjem i ljudima. Ovakvim edukativnim radionicama želimo dodatno podići svijest u javnosti o važnosti njihove zaštite i informirati građane o tome za koje biljke, životinje ili njihove derivate je zabranjena trgovina“ – rekla je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan.

Brojni posjetitelji u Zoološkom vrtu dobili su informacije o ilegalnoj trgovini divljim vrstama i važnosti njihova očuvanja, mogli sudodirnuti manje neotrovne egzotične zmije, ali i izbliza vidjeti velike zmije među kojima su šarena boa i kraljevski piton. Djeca su kroz Cites CSI laboratorij učila zašto se sve trguje divljim vrstama te su pomoću digitalne lupe i ostalih pomagala mogli otkriti jesu li uzorci načinjeni od ugroženih vrsta.

"Nama je izuzetna čast, ali i odgovornost što neke od ugroženih životinjskih vrsta imamo u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su afrički lavovi, crvene pande, nilski krokodil, patuljasti vodenkonj i balijski čvorak. Najbolji su to ambasadori svoje populacije u divljini. Kroz divljenje njima u javnosti trebamo osvijestiti važnost njihove zaštite u prirodi" - rekao je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Svjetski dan divljih vrsta, inače, obilježava se svake godine 3. ožujka u spomen na potpisivanje Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) upravo na taj datum 1973. godine. Cilj CITES Konvencije je osigurati da se međunarodnom trgovinom ne ugrozi opstanak oko 35.000 zaštićenih divljih životinjskih i biljnih vrsta.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nadležno je za provedbu CITES konvencije, EU uredbi o trgovini divljim vrstama i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama. Tijekom prošle godine inspekcija zaštite prirode zaplijenila je 417 primjeraka strogo zaštićenih vrsta. Uglavnom se radilo u kopnenim kornjačama i pticama pjevicama no bilo je tu i krzna risa, prepariranih vukova i slično.



Stranica