Interes građana za energetsku obnovu kuća je velik

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/54db633215b05.jpg

'Građani su prepoznali vrijednost projekata koje provodimo i zanimanje za energetsku obnovu obiteljskih kuća je veliko. Lani je interes građana bio trostruko veći nego prethodnih šest godina zajedno. Ove godine smo promijenili natječajnu proceduru kako bi sredstva za sufinanciranje obnove kuća bila dostupna svim građanima. Krajnji cilj projekata koje provodimo je podizanje standarda i kvalitete života naših građana kroz nižu potrošnje energije, a time i niže režije, i naravno, zaštita okoliša'izjavio je danas u Krapini na predstavljanju projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Osvrnuvši se na aktivnosti Krapinsko-zagorske županije i gradova Krapine, Zaboka i Zlatara ministar je istaknuo da projekti koji se ondje provode mogu biti uzor drugim sredinama u Hrvatskoj. U Županiji su za nabavu komunalne opreme i vozila za odvojeno prikupljanje otpada pokrenuta 22 projekta ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna koje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 2,5 milijuna. U sklopu programa energetske obnove provedenog 2014. na području Županije obnovit će se 77 kuća. Ta je investicija vrijedna 5,7 milijuna kuna, a udio sufinanciranja Fonda iznosi 1,5 milijuna.

Ministar Zmajlović obišao je i Osnovnu školu Ante Kovačić u Zlataru koju je naveo kao sjajan primjer važnosti projekata energetske učinkovitosti. Škola je obnovljena u sklopu projekta poboljšanja energetske učinkovitosti 10 osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije koji je vrijedan 10 milijuna kuna. Obnova 40 godina stare škole dovela je do uštede prirodnog plina od čak 44%, a uz to što su smanjeni troškovi djeca i nastavnici borave u ugodnijem prostoru.

'Ove smo godine za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurali sredstva za sufinanciranje i do 10.000 projekata. Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti ukupno smo osigurali 600 milijuna kuna kojima će se pokrenuti projekti vrijedni preko 1,2 milijarde. Time čuvamo postojeća radna mjesta i stvaramo preduvjete za nova. U pripremi imamo 36 javnih poziva i natječaja kroz koje će se projekti sufinancirati sa 40 do 80% bespovratnih sredstava' – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Natječaj za energetsku obnovu kuća ići će početkom ožujka. Ove godine se mijenja natječajna procedura kako bi se realizaciju projekata energetske obnove obiteljskih kuća učinilo učinkovitijom, kako bi svi građani, neovisno o tome jesu li se njihovi općine i gradovi prijavili na javni poziv Fonda, mogli ostvariti bespovratna sredstva te da bi se smanjili troškovi dokumentacije. Prijave će direktno zaprimati Fond te će se na natječaj moći prijaviti svi građani. Lani su bila osigurana sredstva za energetsku obnovu 6.000 obiteljskih kuća, a sklopljeno je tek nešto više od 1.500 ugovora. Ta slaba realizacija, uz nejednake kriterije i visoke troškove dokumentacije, ujedno je i jedan od tri glavna razloga zašto od ove godine Fond direktno preuzima prijave građana.

Nastavlja se i program sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada, a novost su natječaji za energetsku obnovu komercijalnih zgrada među kojima su, na primjer, uredske zgrade, banke, trgovine, skladišta, industrijski pogoni, hoteli, restorani i sl. Pokrenut je i program sufinanciranja projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Novost za građane ove godine je i pokretanje novog programa sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja za građane, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. Radi se o visoko energetski učinkovitim uređajima čija je cijena u nabavi nešto veća, ali se tijekom vremena korištenja ostvaruju višestruke uštede. Zbog više nabavne cijene građani se rjeđe odlučuju na njih te je stoga ova subvencija poticaj građanima da prilikom kupnje kućanskih uređaja obrate pažnju na one koji su energetski učinkovitiji. Planira se sufinanciranje kupnje 10.000 uređaja, a javni poziv je predviđen u svibnju.

Nastavljaju se projekti energetske učinkovitosti u prometu te će se sufinancirati kupnja električnih i hibridnih vozila za građane i pravne osobe, projekti čistijeg transporta u javnom prijevozu, treninzi eko vožnje za tvrtke i obrtnike. 

 



Stranica