Izgradnja i opremanje dviju kompostana u Međimurskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/26.6.2020. Prelog 2.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić boravio je danas u radnom posjetu Međimurskoj županiji, gdje su trenutno u provedbi projekti izgradnje i opremanja kompostane u Murskom Središću i Prelogu. Oba su ova projekta odobrena u okviru poziva za Izgradnju i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog otpada, a koji je objavljen krajem 2019. godine.

Ugovor za izgradnju i opremanje kompostane potpisan je danas u Murskome Središću, a događanju su uz ministra Ćorića sudjelovali i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te direktor tvrtke Murs-ekom d.o.o. Josip Sršan.

Od 4,9 milijuna kuna koliko je vrijedan ovaj projekt, pola sredstava financira se iz europskog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a drugu polovicu financira korisnik projekta, tvrtka Murs-ekom d.o.o.

Predmetnim ugovorom će se u razdoblju od 25 mjeseci izgraditi i opremiti novo postrojenje za biološku obradu biootpada kapaciteta 1.700 tona godišnje, čime će se proizvoditi kompost za proizvodnju različitih supstrata i za korištenje u poljoprivredi. Pritom će se biootpad zaprimati s područja Grada Mursko Središće te općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec, a prikupljat će se biorazgradivi komunalni otpad i od drugih zainteresiranih osoba (pravne i fizičke osobe-obrtnici, OPG-ovi), do popunjenja kapaciteta.

Završetkom projekta, uz osiguranje novih kapaciteta za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, doći će i do smanjenja odlaganja biootpada na odlagališta.

Nakon potpisivanja ugovora u Murskome Središću, ministar Ćorić je boravio u Gradu Prelogu. Ondje su radnom sastanku, uz ministra Ćorića, prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i direktor tvrtke Pre-kom d.o.o. Siniša Radiković.

Jedna od tema sastanka bila je i projekt „Opremanje i modernizacija kompostane Prelog“ vrijedan 4,4 milijuna kuna. Također polovica iznosa ukupno prihvatljivih troškova projekta financira se iz EU sredstava, a drugu polovicu financira komunalno poduzeće Pre-kom d.o.o. iz Preloga.

Projektom modernizacije i opremanja će se u narednih 18 mjeseci povećati kapacitet postojeće kompostane sa sadašnjeg kapaciteta 5.460 t/god. na 7.200 t/god. Pritom će se biootpad zaprimati s područja 12 jedinica lokalne samouprave te s područja dva dodatna grada (Ludbreg i Novi Marof).

Ministar Ćorić čestitao je na uspjesima u zbrinjavanju otpada, kao i na brojnim dobivenim projektima, istakavši posebno proširenje kompostane u Prelogu, kao primjer cijeloj Hrvatskoj da se može.

„Ovaj dio Hrvatske daje veliki doprinos gospodarstvu Hrvatske, pogotovo svojom izvoznom orijentacijom te sjeverozapadni dio Hrvatske, kojem pripada Međimurska županija, zaslužuje još veću pažnju“, zaključio je ministar Ćorić. 

Foto: Grad Prelog



Stranica