Javna nabava tema ovogodišnjeg Korea-Croatia Business Foruma

Slika /arhiva_gospodarstvo/public/downloaded/KC BUsiness Forum naslovna.jpg

Državna tajnica Nataša Mikuš Žigman danas je u Hotelu Esplanade Zagreb sudjelovala na svečanom otvaranju Korea-Croatia Business Foruma 2019. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je javna nabava, a njegov cilj razmjena iskustava sa svrhom jačanja poslovnog partnerstva.


Na samom početku okupljenima se kratkim govorom obratio Nj. E. Kim Dong-chan, Veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj. “Poslovna suradnja Koreje i Hrvatske nastavlja se uspješno razvijati, a to dokazuje i ovaj Forum. Prvi Forum održan je 2013. godine. Od tada, jednom godišnje održavamo tematske Forume kako bismo ojačali poslovne veze između naših zemalja. Do sada smo obradili teme iz podučja energetike, infrastrukture, zaštite okoliša. Ove godine, kao temu, odabrali smo javnu nabavu i razmjenu iskustva iz područja javne nabave. Opće je poznato kako je javna nabava ključan i nužan faktor svakog gospodarstva. Međutim, većina ugovora sklopljenih putem javne nabave u Republici Hrvatskoj sklopljena je s tvrtkama iz Hrvatske ili s tvrtkama s područja EU. Ugovora s korejskim ponuditeljima bilo je tek nekoliko. Našim kontinuiranim zauzimanjem, uvjeren sam kako to možemo poboljšati”, izjavio je NJ. E. Kim Dong-chan.

 

“Javna nabava u Republici Hrvatskoj čini oko 14% BDP-a, odnosno oko 45 milijardi kuna, bez PDV-a. Ovaj statistički podatak jasno ukazuje da javna nabava ima veliki potencijal za pokretanje gospodarskih aktivnosti u svakoj zemlji. Međutim, smatramo da se javna nabava ne bi trebala promatrati isključivo kao alat za postizanje financijskih ušteda u proračunu. Ona podržava sektorske politike, poput klimatskih ciljeva, zaštite okoliša, društveno odgovorne potrošnje i inovacija. Pravni okvir za javnu nabavu Republike Hrvatske usklađen je s direktivama EU o javnoj nabavi. Pri uvođenju direktiva u hrvatski pravni sustav vodili smo se s dva cilja: Prvo, povećati kvalitetu ponuda i postići optimalan omjer kvalitete i novca plaćenog za uslugu ili robu. Stoga je, kao rezultat savjetovanja sa širokim krugom dionika, uveden kriterij ekonomski najpovoljnije ponude kao jedinstveni kriterij za odabir ponude. Ponuđači su prihvatili kriterij ekonomski najpovoljnije ponude, ali statistika pokazuje da oni u prvom redu koriste omjer od 90 posto  do 10 posto. Ne možemo reći da se to nije očekivalo. Izbor najjeftinijeg tendera mnogo je jednostavniji i manje subjektivan. Priprema i procjena složenijih kriterija iziskuje više vremena i zahtijeva stručnost. Stoga je daljnje obrazovanje i profesionalizacija dionika u sustavu javne nabave nužna. Drugo, uveli smo e-alate kako bismo povećali transparentnost i olakšali sudjelovanje ponuđača, posebno malih i srednjih poduzeća, u javnim nabavama. Drugim riječima, privući više ekonomskih subjekata na tržište javnih nabava. Digitalizacija javne nabave dovodi do pojednostavljenja, smanjenja troškova i donosi veću učinkovitost. Kroz službeno glasilo elektroničke javne nabave uveli smo sljedeće module: Središnji plan nabave, Središnji registar ugovora, postupak e-žalbi. Elektronski poziv na nadmetanje, pokretanje natječajnog postupka, podnošenje ponuda i e-dostava postoje već duže vrijeme. Sve to služi pravovremenoj obavijest gospodarskih subjekata o poslovnim prilikama na hrvatskom tržištu javne nabave. Također smo uveli I obvezno javno savjetovanje o natječajnoj dokumentaciji koja bi trebala dati tvrtkama mogućnost reakcije na predloženu tehnologiju ili tehničke specifikacije prije pokretanja postupka. S druge strane, ono javnim naručiteljima pruža mogućnost da poboljšaju i isprave tehničke specifikacije prije službenog početka postupka javne nabave” izjavila je državna tajnica Mikuš Žigman.

 

Državna tajnica naglasila je kako, prema statističkim podacima, na razini EU-a samo 20 posto svih tvrtki sudjeluje u javnoj nabavi, a u oko 30 posto raspisanih natječaja bude dostavljena tek jedna ponuda. “Željela bih naglasiti da je Europska komisija nedavno objavila novu tablicu jedinstvenog tržišta za 2019. godinu, a Hrvatska je u ovoj analizi napravila značajno poboljšanje od uvođenja novog zakona 2017. godine i svrstala se među 10 najuspješnijih europskih zemalja zemalja, poput Danske, Francuske ili Finske, u području javne nabave”, zaključila je državna tajnica.

 

Ispred Hrvatske gospodarke komore okupljenima se obratila gđa, Ines Obradović, a ispred Croatia - Korean Business Cluba predsjednik Luka Novosel. Oboje su izrazili zadovoljstvo nastavka uske suradnje između dviju država te naglasili  kako Forum pruža mogućnost umrežavanja i uspostavljanja kontakata s raznolikom zajednicom stručnjaka koji se bave ovim važnim područjem poslovanja.

 

Korea-Croatia Business Forum 2019 zajedničkim snagama organizirali su Veleposlanstvo Republike Koreje, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Servis javne nabave Republike Koreje, Hrvatska gospodarska komora, Narodne novine, Korea Business Center Zagreb (KOTRA) i Croatia-Korean Business Club.



Stranica