Jeste li ih vidjeli?

  • Slika /slike/Vijesti/Najbolja fotografija velike četveropjege strizibube – Zoran Rudec.jpg
  • Slika Najbolja fotografija jelenka – Vjekoslav Sabarić
  • Slika Najbolja fotografija alpinske strizibube – Mirna Mazija
Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja, održava se i ove godine.

Svi zaljubljenici u prirodu koji kada opaze jelenka (Lucanu cervus), alpinsku strizibuba (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus), mogu njihovu fotografiju poslati putem obrasca ili na adresu e-pošte: jelenak@mzoe.hr (uz fotografija potrebno je navesti datum, vrijeme i lokaciju viđenja te ime i prezime opažača).

Tradicionalno će po završetku akcije biti izabrane najbolje fotografije te će biti nagrađena osoba koja dojavi najviše nalaza. S obzirom da je Nacionalni park Paklenica jedan od nacionalnih parkova u Hrvatskoj u kojem su zabilježene ove tri vrste kornjaša, a ujedno i jedini koji ima međunarodnu važnost za očuvanje istih te je dio ekološke mreže EU Natura 2000., pobjednici natječaja dobit će obiteljske ulaznice za posjet parku.

Tijekom prošlogodišnje akcije zaprimljeno je 405 dojava o viđenjima preko 500 jedinki ovih vrsta iz svih dijelova Hrvatske. Uz dojave o nalazima pristiglo je i mnoštvo fotografija traženih vrsta. Sve dojave javnosti su prostorno prikazane i lako su pretražive na Bioportalu - web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode, uključivanjem sloja Rasprostranjenost vrsta/Saproksilni kornjaši.

Jelenak (Lucanu cervus), alpinska strizibuba (Rosalia alpina) i velika četveropjega strizibuba (Morimus asper funereus) pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu.

Prisutnost saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju. Njihovo stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju pa se ovom akcijom želi širiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode.

Autori fotografija:

1. Najbolja fotografija velike četveropjege strizibube 2018. – Zoran Rudec
2. Najbolja fotografija jelenka 2018.– Vjekoslav Sabarić
3. Najbolja fotografija alpinske strizibube 2018.– Mirna Mazija
- najviše dojava u 2018. - Ivana Adžić


Stranica