Kiša omela 'Zelenu čistku' na Hvaru – za čišćenje odmah određen novi datum, 9. svibnja

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548e9ed6e6807.jpg

Ministar Zmajlović pridružio se gradonačelniku Hvara, Rinu Budroviću u akciji 'Zelena čistka'. Nažalost, obilna kiša omela je planove za danas, ali samo privremeno. Kako bi odradili čišćenje lokacija koje su zamislili, Hvarani su odmah odrediti novi datum, 9. svibnja, dan prije proslave Dana Svetog Prošpera i akcije 'Plava čistka' koja će se na našoj obali ove godine provesti prvi puta.

'Akcije poput Zelene čistke su prilika da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Prema podacima Europske komisije čak 80 % predmeta iskoristimo samo jednom i bacimo. Kao što vidimo i ovdje, na Hvaru, puno takvih predmeta bacili smo na pogrešno mjesto. Zato je važno da svi zajedno radimo na podizanju svijesti, čuvamo naš okoliš i prirodne ljepote kako bi se i ovaj prekrasni Hvar mogao pokazati domaćim i stranim gostima u najboljem svjetlu.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u razgovor za Hrvatski radio.

U sklopu akcije, ministar Zmajlović, gradonačelnik Grada Hvara, Rino Budrović, i građani Hvara namjeravali su očistili otpad na lokaciji gradske park šumice Veneranda.

'I ove godine Hvarani su se rado odazvali u zajedničkoj akciji kroz koju u svijet šaljemo još jednu lijepu sliku o našem prelijepom gradu. A sve kako bismo još ljepši dočekati naše goste. Veseli nas da smo ove godine na radnu marendu mogli primiti i ministra Zmajlovića i mog kolegu Novosela, gradonačelnika grada prijatelja, Jastrebarskog. Pokazali su dobru volju pa ih očekujemo u isto vrijeme dogodine, čak i ako se neće imati što čistiti.' – istaknuo je gradonačelnik Budrović. Da planovi za čišćenje ne propadnu, gradonačelnik Budrović je odmah odlučio da se ove godine 'Zelena čistka' spoji s 'Plavom čistkom' i 9. svibnja sve odabrane lokacije prije glavne sezone i očiste.

Akcija 'Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš' provodi se u sklopu svjetske akcije 'World Cleanup' u kojoj je prošle sudjelovalo preko 8 milijuna volontera u 110 zemalja.

U Hrvatskoj akcijom koordinira udruga Žmergo. U 'Zelenoj čistki' prošle godine je sudjelovalo gotovo 50 tisuća volontera u 198 jedinica lokalne samouprave.

Cilj kampanje je čišćenje divljih odlagališta i podizanje svijesti o ulozi ljudi u stvaranju i načinu odlaganja otpada kao i važnosti očuvanja okoliša i prirode kao zajedničkog dobra svih građana.

'Zelena čistka traje jedan dan. Samo lani je u ovoj akciji diljem Hrvatske očišćeno gotovo 4000 tona otpada nelegalno odbačenoga na livade, šume, zelene površine, uz ceste. Zato je važno da ovo ne bude samo jednodnevna akcija nego da se kontinuirano, svi zajedno, brinemo o okolišu tijekom cijele godine. Da svatko krene od svog doma, razdvajanjem otpada. Da gradovi i općine uvedu primarnu selekciju otpada i da se saniraju odlagališta.' – istaknuo je ministar Zmajlović.

Po prvi puta će se ove godine održati i regionalni projekt čišćenja obala i podmorja 'Let's do it Mediterranean'.

Sve zemlje Mediterana će se 10. svibnja povezati u čišćenju obale i podmorja, a akcija će se u Hrvatskoj provesti pod nazivom 'Plava čistka'.



Stranica