Krenuo javni poziv za sufinanciranje projekata zaštite okoliša iz Life programa

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/558d29f8257ce.jpg

'Za održivi razvoj Hrvatske važni su svi izvori iz kojih se mogu financirati projekti zaštite okoliša. Kroz EU Life program do 2017. na raspolaganju nam je oko 155 milijuna kuna. Program je namijenjen razvoju i provedbi projekata zaštite okoliša. Za sufinanciranje tih projekata potrebno je osigurati i 40% vlastitih sredstava. Kako bismo olakšali njihovu provedbu nositeljima projekata osigurali smo mogućnost da polovicu vlastitih sredstava povuku iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.' – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom objave javnog poziva za dostavu zahtjeva za sufinanciranje projekata iz EU programa Life za 2015. godinu.

Ministarstvo je sufinanciranjem kroz Fond nositeljima projekata osiguralo mogućnost da u konačnici osiguraju od 12,5% do 20% vlastitih sredstava potrebnih za aplikaciju, ovisno o vrsti projekta. Kako bi ostvarili nacionalno sufinanciranje korisnici projekta moraju biti registrirani u Hrvatskoj.

Na program se mogu prijaviti javna tijela, privatne tvrtke i nevladine organizacije. Mogućnost dodatnog sufinanciranja ostvarit će oni projekti koji zadovolje uvjete iz javnog poziva.

Od 1992. kroz Life program sufinancirano je više od 4000 projekata, a za razdoblje 2014.-2020. osigurano je 26 milijardi kuna. Od toga je Hrvatskoj do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna a za preostali period alokacija će se tek definirati. Odabrane projekte Europska komisija sufinancirat će do 60%, a za projekte usmjerene na konkretne aktivnosti očuvanja prioritetnih vrsta ili tipova staništa moguće je ostvariti i do 75% sufinanciranja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode po prvi put je osiguralo mogućnost da projekti koji dobiju zeleno svijetlo Europske komisije, odnosno financiranje kroz Life, do polovine vlastitog udjela mogu povući iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sufinancirat će se pilot projekti, projekti najbolje prakse i informacijski iz dva potprograma: Okoliš i Klimatske aktivnosti.

Za projekte iz potprograma Klima natječaj će trajati do 25. kolovoza 2015., a za projekte iz potprograma Okoliša do 10. rujna – za prioritetno područje okoliš i učinkovitost resursa, odnosno 17. rujna – za prioritetna područja prirode i biološke raznolikosti te upravljanja okolišem i informacija.

Više informacija mogu se pronaći na sljedećem linku:
http://mzoip.evolare.host25.com/doc/23062015_-_javni_poziv_life.pdf

 



Stranica