Među 164 kreativna učenička rada izabrani pobjednici na natječaju 'Ozon'

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/548afc9945264.jpg

'Ministarstvo se do sada nije našlo pred ljepšim i težim zadatkom. Dječja zaigranost i maštovitost rezultirali su sa 164 prekrasna rada na temu zaštite ozonskog sloja koji su pristigli na kreativni natječaj 'Ozon'. Svojim radovima su nas oduševili, i nasmijali, i dirnuli, ali i poslali ozbiljne poruke koje nas obvezuju da učinimo sve da svima nama osiguramo svijet upravo onakav kakvim ga vide najmlađi. A to je svijet jarkih boja, plavoga neba bez smoga i zagađenja, čiste prirode bez otpada, i kristalno bistroga mora.' – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom završetka kreativnog natječaja 'Ozon' i izbora najboljih radova.

Za pobjedničke radove izabrani su kreativni rad 3.b razreda Osnovne škole Čakovec iz Čakovca i kreativni rad Područne škole Gotalovo iz Prekodravlja.

Na natječaj su pristigla 164 rada učenika iz 114 škola iz cijele Hrvatske koje je ocjenjivalo peteročlano stručno povjerenstvo.

Dva su rada podijelila prvo mjesto jer su od stručnog povjerenstva dobila jednake, najveće ocjene.

Kreativni natječaj za niže razrede osnovnih škola Ministarstvo zaštite okoliša i prirode raspisalo je povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja s ciljem edukacije i podizanja svijesti o važnosti ozonskog sloja. Natječaj je trajao od 20. rujna do 30. studenog 2013. godine, a uvjet za prijavu je bio da u izradi radova sudjeluje cijeli razred.

'Nemamo jedan, nego dva pobjednička rada koja je povjerenstvo ocijenilo najvišim ocjenama. To dovoljno govori koliko su se djeca potrudila i koliko je odluka bila teška.' – rekao je ministar Zmajlović.

Učenici dvaju razreda čiji su radovi proglašeni najboljima bit će nagrađeni jednodnevnim izletom u Nacionalni park Krka, sa cjelodnevnim programom i prijevozom. Stručno povjerenstvo je zbog velikog odaziva škola te iskazanoga truda odlučilo i sve ostale učenike koji su sudjelovali na natječaju nagraditi utješnim nagradama.

Zbog velikog broja interesantnih, kreativnih i dojmljivih radova odlučeno je i da se izabere 12 najboljih radova i izradi kalendar za sljedeću godinu sa slikama tih radova. U prostorima Nacionalnog parka Krka planira se postavljanje izložbe pristiglih radova, a o datumu izložbe javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Ministar Zmajlović naglasio je da je edukacija, i to od najmlađe dobi, iznimno važna, te će ministarstvo i dalje provoditi razne akcije i programe s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite ozonskog sloja kao i prirode u cjelini.

Hrvatska svake godine 16. rujna obilježava Međunarodni dan zaštite okoliša. To je prigoda da se javnost podsjeti na jedan od najuspješnijih globalnih sporazuma, Montrealskog protokola, čijim je mjerama u posljednjih 26 godina koliko je na snazi omogućeno smanjenje globalne potrošnje tvari koje onečišćuju ozonski sloj smanjeno za 98 %. Hrvatska je stranaka Montrealskog protokola od 1991. godine, a postupanje s tvarima koje oštećuju ozonski sloj uređeno je Uredbom o tvarima koje oštećuju ozonski sloj i fluoriranim stakleničkim plinovima.

Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš, a njegova provedba rezultirala je i smanjenjem učinka globalnog zatopljenja i promjene klime.

 



Stranica