Ministar Ćorić: "Građanima ćemo osigurati infrastrukturu kako bi razvrstavali otpad na kućnom pragu“

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a74876f0eac9.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić boravio je danas u Ličko-senjskoj županiji gdje se sastao s gradonačelnicima i načelnicima s tog područja na temu gospodarenja otpadom.

Cilj radnog sastanka bio je predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje zakonske obveze u području gospodarenja otpadom.

Župan Darko Milinović istaknuo je kako su gradonačelnici i načelnici s područja Ličko-senjske županije dobili odgovore na brojna pitanja koja su postavljali u posljednje vrijeme, a kada je riječ o toj temi. „Na raspolaganju su nam višemilijunska europska sredstva za nabavu infrastrukture i edukaciju građana, no za ostvarenje ciljeva ključnu ulogu imat će volja, želja i spremnost svih načelnika i gradonačelnika, ali i pojedinaca“ rekao je župan Milinović. Dodao je i kako je veći dio općina i gradova s područja Ličko-senjske županije spreman za realizaciju zacrtanih ciljeva.

Kao što je poznato, Republika Hrvatska je preuzela obvezu da se do 2020. godine razvrstava više od 50 % papira, stakla, metala i plastike.

U 2016. godini odvojeno smo prikupljali 27 % otpada stoga trebamo učiniti značajan iskorak. To možemo samo ako informirano i educiramo građane te im osiguramo infrastrukturu kako bi razvrstavali na „kućnom pragu“. Na tom tragu, rekao je ministar Ćorić, Ministarstvo je raspisalo javni poziv za gradove i općine za provedbu informativnih aktivnosti, za nabavu spremnika, a polovicom godine očekujemo i natječaj za nabavu vozila.



Stranica