Ministar Ćorić izrazio podršku inicijativi „Global Ocean Alliance“ koja zagovara zaštitu morskih područja

Slika /slike/Vijesti/8.6.2020. Svjetski dan oceana.jpg
Povodom Svjetskog dana oceana koji se danas diljem svijeta obilježava pod sloganom „Zajedno možemo zaštititi naš dom“, ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić izrazio je podršku Inicijativi Global Ocean Alliance.

Međunarodna inicijativa za zaštitu 30 % svjetskih oceana do 2030. godine pokrenuta je u rujnu 2019. godine, a predvodnik inicijative bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo. Inicijativi je od tad pridruženo još 12 država: Belize, Kostarika, Finska, Francuska, Gabon, Kenija, Sejšeli, Vanuatu, Portugal, Palau, Belgija i Švedska.

Inicijativa se zalaže za zaštitu 30 % morskih područja u kontekstu međunarodnih sporazuma Sporazuma o svjetskim morima i Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD).

Inicijativa također potiče donošenje novog Provedbenog Sporazuma biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne nadležnosti koji će propisati pravila ponašanja za očuvanje bioraznolikosti i genetskih resursa svjetskih mora u tim područjima.

Svjetske vlade svoju podršku ovoj inicijativi izražavaju deklarativno, obraćanjem resornih ministara i dijeljenjem informacija o predmetnim temama putem društvenih mreža.

„Davanje podrške ovoj Inicijativi u skladu je s prijedlogom novog cilja za uspostavu zaštićenih područja u kontekstu novog globalnog okvira za bioraznolikost, kao i najavama cilja nove EU strategije o bioraznolikosti do 2030. godine. Kada govorimo o našem dijelu Jadrana, trenutno je zaštićeno oko 60 000 ha morske površine, što je 8,1 % svih zaštićenih područja u Hrvatskoj. Nadalje, pod ekološkom se mrežom Natura 2000 nalazi 16,26 % obalnog mora. Hrvatska će i u narednom periodu u skladu s nacionalnim, europskim i globalnim ciljevima nastaviti aktivno raditi na zaštiti okoliša i očuvanju bioraznolikosti“- rekao je ministar Ćorić.

Oceani i mora su izuzetno važni za život na Zemlji. Važan su element i čimbenik globalne cirkulacije zraka i vode te izvor brojnih resursa, koje čovjek oduvijek koristi. Osim toga, oceani su dom za 80 % živih bića na Zemlji, a iako pokrivaju 70 % Zemljine površine, trenutno je samo 2 % površine svjetskih oceana zaštićeno nekom kategorijom zaštite prirode čime se uklanjaju ili ublažavaju posljedice štetnih gospodarskih djelatnosti i aktivnosti.

Zaštita morskih područja koja se zagovara ovom inicijativom trebala bi doprinijeti prilagodbi morskog života na prisutne klimatske promjene te ublažiti štetu koja nastaje zbog utjecaja ljudskog djelovanja. 

Više o Svjetskom danu oceana dostupno je na poveznici.

Stranica