Ministar Ćorić na konferenciji o energetskoj budućnosti Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/10.7.2020. Lider.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas na Zagrebačkom velesajmu na devetoj konferenciji poslovnog tjednika Lider „Energetska budućnost Hrvatske: kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske“.

Na konferenciji govore stručnjaci iz sektora energetike, a održavaju se i dva okrugla stola na kojima će biti riječi o tome kakvu tranziciju trebamo za jeftiniju, čistu i dostupnu energiju te o investicijskom potencijalu obnovljivih izvora energije koji se bazira na novom premijskom modelu.

„Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji iz obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije od sunca, termalnih resursa, bioplina, vjetra te nešto hidroizvora. Promijenit će se i model prema kojemu će se to raditi- model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će omogućiti sigurnost njihovih projekata“ - rekao je ministar Ćorić.

Ministar je najavio otvaranje natječaja kojim će se afirmirati proizvodnja energije malih snaga iz biomase i bioplina do kraja godine. Sljedeće godine će Vlada otvoriti i natječaje za proizvodnju energije većih snaga, iz sunčane energije i energije vjetra što predstavlja priliku i za energetski velike kompanije poput HEP-a d.d. čiji smjer u obnovljivim izvorima energije podržava Vlada.

„Ipak, nećemo zanemariti tranzicijska rješenja poput plina pa ćemo, u tom smislu, izgraditi LNG terminal na Krku. Vjerujem da će i INA Industrija nafte d.d. ići u tom smjeru, a o čemu svjedoči i ulaganje u biorafineriju u Sisku što je u skladu s Europskim zelenim planom“ – rekao je ministar Ćorić.

Zaključno, ministar je rekao kako Hrvatska neće potrošiti puno novca okrećući se obnovljivim izvorima energije jer će nam financijska perspektiva EU 2021.-2027. to omogućiti. 

 



Stranica