Ministar Ćorić na platformi povodom 20 godina proizvodnje prirodnog plina u Jadranu

  • Slika /slike/Vijesti/23.10.2019. INA platforma 5.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na proizvodnoj platformi IVANA A, udaljenoj 36 kilometara od najbližeg kopna, INA je danas obilježila 20 godina kontinuirane proizvodnje prirodnog plina u Jadranu. Tom su prilikom u posjet posadi platforme stigli ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon te predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

„U posljednjih 20 godina sa Sjevernog Jadrana eksploatirano je više od 21 milijardu kubnih metara plina na 18 platformi. Ove brojke poticaj su za daljnje iskorake u istraživanju eksploatacije ugljikovodika u Republici Hrvatskoj, ponajprije na sjevernom Jadranu koji nudi potencijal koji ćemo, vjerujem, znati iskoristiti“, kazao je ministar Ćorić dodavši i da se istraživanja i eksploatacija ugljikovodika provode sukladno najvišim sigurnosnim i standardima zaštite okoliša.

Delegacija se na platformi IVANA A upoznala s proizvodnim procesima te je naglašen doprinos jadranskih plinskih polja neovisnosti hrvatskog energetskog sustava. Osim toga, kako je istaknuo Ćorić „ovakvi uspješni projekti svjedoče o važnosti strateškoga i odgovornoga upravljanja resursima, u cilju razvoja gospodarstva i povećanja udjela domaće proizvodnje".

„Cilj naše djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina je maksimalizirati postojeće potencijale na domaćem terenu, kako na moru tako i na kopnu. To smo ugradili i u razvojne smjernice jer i za 15 godina želimo biti ponosni na našu kompaniju te ostati pouzdan partner hrvatskog gospodarstva“, istaknuo je predsjednik Uprave INA-e Sándor Fasimon.  

Predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan zaključio je kako je „projekt Sjeverni Jadran tehnološki i konceptualno iznimno zahtjevan i njime se Hrvatska uvrstila u krug zemalja koje posjeduju znanja i tehnologije za odobalnu proizvodnju ugljikovodika.“



Stranica