Ministar Ćorić na svečanosti zatvaranja aglomeracije Čakovec

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a78774c6231a.jpg

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić danas je u Čakovcu sudjelovao na svečanosti obilježavanja završetka radova na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec.

Riječ je o prvom realiziranom projektu za kojega su sredstva osigurana u okviru Operativnoga programa “Zaštita okoliša 2007.- 2013.” Ukupna vrijednost projekta je 341.672.838 kuna, a sufinancira se s 199.392.711 kuna bespovratnih EU sredstava.

Između ostaloga, obuhvaća proširenje postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja izgradnjom oko 73,5 km novih cjevovoda s 32 crpnih stanice čime će se priključiti oko 8.500 novih korisnika u području aglomeracije.

“Ova će aglomeracija pozitivno utjecati na kvalitetu života i zdravlja ljudi, tim više što su usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda usklađene europskim propisima te najsuvremenijim standardima na ovom području” - rekao je ministar Ćorić.

U aktualnom programskom razdoblju 2014.- 2020. u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” Republici Hrvatskoj je dostupno 1,05 milijardi eura za vodnokomunalne projekte. U provedbi je 25 vodnokomunalnih infrastrukturnih projekata, u tijeku je odobrenje za 10 projekata, a u različitim stupnjevima spremnosti je još 70-ak vodnokomunalnih projekata čime će se osigurati povlačenje cjelokupne dostupne alokacije.

U Međimurskoj županiji je ministar Ćorić održao radni sastanak s jedinicama lokalne samouprave s toga područja, na temu mogućnosti sufinanciranja projekata JLS-ova u sustavu gospodarenja otpadom.

U Varaždinskim Toplicama je ministar Ćorić sudjelovao u potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje i opremanja reciklažnoga dvorišta, ukupne vrijednosti 2.367.269,30 kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 1.968.204,00 kuna.

Uz izgradnju reciklažnoga dvorišta, u sklopu projekta provodit će se informativno-obrazovne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o prednostima odvojenoga prikupljanja komunalnoga otpada i ulozi reciklažnoga dvorišta u zajednici, te važnosti sprječavanja nastanka otpada. Dobrobiti reciklažnoga dvorišta koristit će 2.054 kućanstava, odnosno 6.364 stanovnika. Po završetku, jedinicama lokalne samouprave s područja Varaždinske županije su također prezentirane mogućnosti sufinanciranja projekata sustavu gospodarenja otpadom.



Stranica