Ministar Ćorić obišao gradilište kompresorske stanice u Velikoj Ludini

  • Slika /slike/Vijesti/27.9.2019. plinacro 2.jpg
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić obišao je danas, u društvu predsjednika Uprave Plinacra Ivice Arara i članova Uprave Darije Krstičević i Marina Zovka, ove godine pušteni u rad Nadzorno-operativni centar (NOC) te Nacionalni dispečerski centar (NDC) i gradilište prve kompresorske stanice u Velikoj Ludini.

Plinacro je u prethodnih nekoliko godina uložio oko 22 milijuna kuna u tehničku zaštitu, a dovršetak NOC-a, investicije vrijedne oko 2 milijuna kuna, kruna je tih ulaganja. Riječ je o jednom od najsuvremenije opremljenih centara tog tipa u Hrvatskoj koji omogućava da se 24 sata dnevno, 365 dana u godini, nadgleda stanje sigurnosti na Plinacrovim objektima.

Nakon obilaska NOC-a ministar je posjetio i Nacionalni dispečerski centar (NDC), preko kojeg se vrši kontinuirani operativni nadzor transportnog sustava s ciljem osiguranja sigurnog i pouzdanog transporta plina. Ukratko mu je predstavljeno kako zaposlenici NDC-a kontinuirano prate stanje tehnoloških parametara transportnog sustava i ispravnost rada postrojenja te koordiniraju aktivnosti održavanja plinovoda i postrojenja transportnog sustava. U završnom dijelu posjeta ministar Ćorić obišao je gradilište prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu (KS1) u Velikoj Ludini, koja bi do kraja godine trebala početi s radom. Upoznao se s tijekom radova te koracima koji predstoje do završetka projekta vrijednog 209,5 milijuna kuna.

 „Izgradnjom ove kompresorske stanice omogućava se kontinuirani dvosmjerni tok između Hrvatske i Mađarske što je bitno iz perspektive budućeg funkcioniranja LNG terminala na otoku Krku i plina koji će dolaziti iz tog smjera“, zaključio je ministar Ćorić te izrazio zadovoljstvo činjenicom da radovi teku planiranom dinamikom.



Stranica