Ministar Ćorić obišao radove na izgradnji vodovoda u Općini Generalski Stol

  • Slika /slike/Vijesti/16.6.2020. Bukovlje.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sudjelovao je danas u Gornjem Bukovlju u obilasku radova u sklopu završetka izgradnje vodovoda u Gornjem i Donjem Bukovlju, u Općini Generalski Stol, u Karlovačkoj županiji.

Projektom vrijednim 5,1 milijuna kuna omogućit će se pristup javnoj vodoopskrbi za 350 stanovnika, odnosno 150 domaćinstava navedenih naselja. Ujedno, ova vodoopskrbna mreža bit će polazišna točka za daljnje širenje mreža na druga naselja koja se opskrbljuju iz lokalnih vodovoda ili vlastitih cisterni.

Navedeni ciljevi ostvarit će se izgradnjom 9,4 km glavnih vodoopskrbnih cjevovoda, 4 km odvojaka i crpne stanice u Donjem Bukovlju kapaciteta 10 litara u sekundi. Ovim su aktivnostima prethodili vodoistražni radovi u selu Radinovići na izvorištu predmetnog vodoopskrbnog sustava.

Radovi na izgradnji vodovoda započeli su u studenom 2019. godine, a trebali bi biti gotovi za dva mjeseca.

Ministar Ćorić je prilikom obilaska radova istaknuo kako je proteklih godina pokrenut čitav niz projekata izgradnje komunalno vodne infrastrukture na predmetnom području, kako kroz aglomeracije, tako i kroz projekte u manjim jedinicama lokalne samouprave koji ne ulaze u veće aglomeracije.

„Mislim da smo na taj način napravili veliki iskorak, prije svega za žitelje pojedinih općina odnosno gradova, ali isto tako i za cijelu Hrvatsku. Ono što veseli je činjenica da na području Karlovačke županije u ovom trenutku u realizaciji imamo čitav niz projekata koji se tiču i vodno komunalne infrastrukture, s jedne strane i obrane od poplava, s druge strane, kao jednog od velikih problema s kojima se Karlovac i županija susreće desetljećima“ izjavio je ministar Ćorić.

Današnjem obilasku radova u Gornjem Bukovlju prisustvovali su i župan Karlovačke županije Damir Jelić, načelnik Općine Generalski Stol Alen Halar i direktor Komunalnog poduzeća Duga Resa Ivan Klokočki, nadležnog za ovo vodoopskrbno područje.

Načelnik Općine Generalski Stol Alen Halar je govoreći o značaju ovog projekta za ovaj kraj kazao kako je, uz izgradnju mosta, „ ovo ne samo infrastrukturni već i demografski projekt jer podižemo standard samom stanovništvu ova dva naselja. U biti dajemo nekakvu osnovu da se ljudi zadrže na ovom ruralnom području te da se nastave baviti poljoprivredom.“

Uz to, najavljeno je i kako je u izgradnji i reciklažno dvorište, za što je trenutno u postupku proces javne nabave vrijedne 2,1 milijuna kuna te da se uskoro očekuje realizacija i tog velikog projekta.

Od 2017. godine na području Karlovačke županije u projekte vodnog gospodarstva uloženo je oko 369,1 milijuna nacionalnih sredstava. Od EU projekata, trenutno su u provedbi dva projekta ukupne vrijednosti 599,6 milijuna kuna, od čega iznos bespovratnih sredstava iznosi 385,8 milijuna kuna, a u fazi pripreme je projekt „Zaštita od poplava u slivu rijeke Kupe“ ukupne vrijednosti 1,68 milijardi kuna (s PDV-om). Vrijednost prihvatljivih troškova ovog projekta iznosi 1,68 milijardi kuna, a bespovratnih sredstava 1,43 milijardi kuna. Ovaj će se projekt, osim u Karlovačkoj županiji, dijelom provoditi i u Sisačko-moslavačkoj te Zagrebačkoj županiji.



Stranica