Ministar Ćorić podržao Inicijativu EU ministara okoliša koja zagovara zeleni oporavak od pandemije COVID-19

Slika /slike/Vijesti/200701 Green Deal Statement.jpg

Kao što je i bilo najavljeno na neformalnoj videokonferenciji ministara okoliša o doprinosu okolišnih i klimatskih politika u oporavku od pandemije COVID-19, održanoj 23. lipnja u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, danas je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić izrazio podršku Inicijativi EU ministara okoliša „European Green Deal central to a resilient recovery after COVID-19".

Ovom se Inicijativom zagovara gospodarski oporavak od pandemije COVID-19 temeljen na ciljevima Europskog zelenog plana i njegove okolišne i klimatske komponente.

Potpisnice Inicijative su Danska, Austrija, Cipar, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska.

Navedene države članice smatraju da Europski zeleni plan omogućava smjer odgovora na gospodarsku krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19 u trenutku dok se Europa transformira u održivo i klimatski neutralno gospodarstvo.

Inicijativa poziva Europsku komisiju da iskoristi EZP kao okvir plana oporavka i da održi zamah putem implementacije njegovih inicijativa, u prvom redu Akcijskog plana za kružno gospodarstvo, EU strategije bioraznolikosti i Europskog propisa o klimi.

Republika Hrvatska se pridruživanjem ovoj Inicijativi svrstava uz bok velike većine država članica koje drže Europski zeleni plan temeljem plana oporavka.

Na videkonferenciji ministara okoliša, 23. lipnja ministar dr. sc. Tomislav Ćorić je rekao: „Želimo izgraditi moderno, čisto i zdravo gospodarstvo, koje će pomoći osigurati sredstva za život sljedećih generacija. Plan oporavka može pomoći pokretanju europskog gospodarstva nakon krize COVID-19, a istodobno može potaknuti europsku održivost i klimatsko djelovanje. Zbog toga je današnja rasprava bila tako važna. Javna ulaganja u oporavak nakon krize COVID-19 trebala bi poštivati zelenu zakletvu „ne nanositi štetu“ te bismo trebali težiti usklađivanju financijske potpore s klimatskim i okolišnim ciljevima Europske unije.“

Više o Inicijativi dostupno je na poveznici.

 



Stranica