Ministar Ćorić sudjelovao na 3. JANAF-ovoj konferenciji

Slika /NASLOVNE FOTOGRAFIJE I KORIŠTENI LOGOTIPOVI/content/5a26b967290fe.JPG

„Energetske strategije - izazovi za naftne kompanije“ naziv je 3. JANAF-ove međunarodne konferencije na kojoj se danas okupilo više od dvije stotine uzvanika. Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a nazočnima na konferenciji se obratio i ministar državne imovine, doc.dr.sc. Goran Marić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora, znanstvenih ustanova, stručne javnosti te predstavnici brojnih europskih naftnih kompanija kako bi razmijenili mišljenja, informacije i iskustva o energetskim strategijama kao i o najnovijim trendovima u globalnoj i europskoj naftnoj industriji.

Na otvaranju konferencije nazočnima se obratio dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, koji je, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da se radi o dosad najvećoj JANAF-ovoj konferenciji, istaknuo kako je zajednički cilj svih sudionika doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom uz implementaciju energetsko-klimatskih i gospodarskih strategija država Jugoistočne i Srednjoistočne Europe, a ovakav oblik međunarodne suradnje je upravo idealna prigoda za predstavljanje novih strategija i projekata koje naftne kompanije planiraju razvijati u nadolazećem razdoblju. Također, naglasio je kako se dobrom poslovnom politikom i ulaganjem u dogradnju i modernizaciju JANAF-ovog Terminala Omišalj stvara novo jako opskrbno energetsko središte na Mediteranu naziva Adriatic spot tržište.

Ministar zaštite okoliša i energetike, dr.sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su planovi u području energetike da Republika Hrvatska u potpunosti iskoristi resurse koje ima i postigne što je moguće veći stupanj energetske neovisnosti.

„Naša buduća energetska politika, osim tendencije poticanja povećanja proizvodnje energenata, ima za cilj optimizaciju energetskog miksa kao i diversifikaciju dobavnih pravaca te nužno mora biti usklađena s našom Niskougljičnom strategijom i Stategijom prilagodbe klimatskim promjenama. U tom kontekstu Republika Hrvatska kao zemlja članica Europske unije svoje ciljeve u potpunosti usklađuje s europskima. Zadatak Ministarstva je pronaći optimalnu kombinaciju politika koje će rezultirati afirmacijom energetskog potencijala Republike Hrvatske“ – rekao je ministar Ćorić.

Zaželjevši sudionicima konferencije uspješan rad, ministar Ćorić je istaknuo kako je JANAF jedan od ključnih dionika energetskog sektora u Hrvatskoj te će i u narednom razdoblju zasigurno igrati nezaobilaznu ulogu u kreiranju naše energetske budućnosti.

Ministar državne imovine, koji je i predsjednik Skupštine JANAF-A, doc.dr.sc. Goran Marić kazao je da Republika Hrvatska, kao najveći dioničar JANAF-a, ima potpuni uvid u poslovanje tvrtke. JANAF raste iz godine u godinu te je stoga važno razumijevanje i potpora Države kao dioničara u održavanju sigurnosti infrastrukture, ali i u pripremi koncepta razvoja tvrtke za buduće povećanje usluga transporta.

„Ministarstvo državne imovine prati rad, način upravljanja i razvoj JANAF-a kroz poticanje strateške infrastrukture u cestovnim, željezničkim i plovnim putovima. Time se poslovanje JANAF-a podiže na višu razinu“ - zaključio je ministar Marić.



Stranica