​Ministar Ćorić sudjelovao na konferenciji “Zelena energija regiona”

  • Slika /slike/Vijesti/3.6.2020. Sastanak ministra s regijom.jpg
  • Slika
  • Slika
Danas je održana online konferencija “Zelena energija regiona” na kojoj su, u prvom panelu pod nazivom “Regionalna energetska tranzicija i zeleni dogovor” sudjelovali Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Republike Srbije, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Dubravka Negre, direktorica Regionalnoga predstavništva Europske investicijske banke za Zapadni Balkan, Nj.E. Thomas Schieb, ambasador SR Njemačke u Republici Srbiji te Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Sudionici panela su se u raspravi dotakli tema energetske tranzicije, prioriteta u energetskoj učinkovitosti te energetskih potencijala i socioekonomskih utjecaja energetske transformacije na ekonomski rast, nova zapošljavanja te na dobrobit i kvalitetu života ljudi. Složili su se kako je tranzicija nužna, no kako pritom treba imati na umu kako svaka zemlja ima specifične izazove te u tom smjeru treba promišljati buduće suradnje između zemalja.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić je naglasio kako paradigma klimatske neutralnosti i niskougljičnoga razvoja malim otvorenim ekonomijama otvara dodatnu perspektivu za razvoj. Podsjetio je kako se Hrvatska u Strategiji energetskoga razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu opredijelila za obnovljive izvore energije te smjer samodostatnosti, a dotakao se i budućega premijskoga modela za poticanje obnovljivih izvora energije kojega Hrvatska razvija, a kojim će se poticati konkurencija.

Stranica